Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V) havde besøg af både Lars Christian Lilleholt (V) og Eva Kjer Hansen (V) i slutningen af 2017 for at tale om Apples datacenterplaner. (Foto: Aabenraa Kommune)
Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V) havde besøg af både Lars Christian Lilleholt (V) og Eva Kjer Hansen (V) i slutningen af 2017 for at tale om Apples datacenterplaner. (Foto: Aabenraa Kommune)
11.06.2019 kl. 15.26

It-gigant dropper datacenter i Aabenraa

Den amerikanske it-gigant Apple dropper sin planer om at bygge et datacenter i Aabenraa. I stedet vil virksomheden koncentrere sig om det planlagte datacenterbyggeri i Viborg Kommune.

Apple kommer ikke til Aabenraa. Det har den amerikanske it-virksomhed meddelt Aabenraa Kommune i en kort telefonsamtale i dag tirsdag.

Direktør for kultur, miljø og erhverv Stig Isaksen siger i en pressemeddelelse, at han har den opfattelse, at Apple dropper planerne af forretningsmæssige årsager.

– Det kommer fuldstændigt uventet for os, at Apple i dag på et telefonmøde orienterer os om, at man ønsker at afhænde sin byggegrund. Aabenraa Kommune har arbejdet med Apple i lang tid for at skabe grobund for et af verdens største datacentre. Det er dog samtidig min opfattelse, fra min samtale med Apple i dag, at der tale om en overordnet strategisk forretningsbeslutning truffet i USA, og at beslutningen er truffet helt uafhængigt af forhold i Aabenraa Kommune. Der har både i dag og hidtil været megen ros af lokale samarbejdspartnere og Aabenraa Kommune fra Apples side, siger direktør Stig Isaksen i pressemeddelelsen.

Den berømte telefon- og computerproducent havde ellers i 2017 købt 285 hektar jord ved Kassø uden for Aabenraa. Her skulle de etableres et såkaldt datacenter, hvor Apple kunne have stillet serverkapacitet op. Desuden købte også it-giganten Google en nabogrund til Apple.

LÆS OGSÅ København baner vej for yderligere 140 almene boliger hvert år

Apple skal nu finde en køber til den ledige grund. Det får de hjælp til af Aabenraa Kommune, som ifølge pressemeddelelsen allerede er i kontakt med andre virksomheder, som overvejer at etablere sig i Danmark.

Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), ærgrer sig over Apples udmelding, som han kalder et uønsket bump på vejen for kommunens udvikling.

– Heldigvis er Apple ikke den eneste spiller på det marked, og som vores Datacenterstrategi jo tydeligt beskriver, har vi en målrettet strategisk indsats, som blandt andet sigter mod to datacentre i drift og to under planlægning i 2022. Det mål arbejder vi stadig benhårdt for at nå, selvom Apples uventede besked i dag nok risikerer at forsinke os, siger Thomas Andresen.

Foruden de nu droppede Apple-planer i Aabenraa, er der fire andre store datacentre under udvikling i Danmark. Google i Aabenraa og Fredericia, Facebook i Odense og Esbjerg og Apple i Viborg. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Ærgrelse i Esbjerg over Facebook-stop

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: It-gigant dropper datacenter i Aabenraa Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger