Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V) havde besøg af både Lars Christian Lilleholt (V) og Eva Kjer Hansen (V) i slutningen af 2017 for at tale om Apples datacenterplaner. (Foto: Aabenraa Kommune)
Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V) havde besøg af både Lars Christian Lilleholt (V) og Eva Kjer Hansen (V) i slutningen af 2017 for at tale om Apples datacenterplaner. (Foto: Aabenraa Kommune)
11.06.2019 kl. 15.26

It-gigant dropper datacenter i Aabenraa

Den amerikanske it-gigant Apple dropper sin planer om at bygge et datacenter i Aabenraa. I stedet vil virksomheden koncentrere sig om det planlagte datacenterbyggeri i Viborg Kommune.

Apple kommer ikke til Aabenraa. Det har den amerikanske it-virksomhed meddelt Aabenraa Kommune i en kort telefonsamtale i dag tirsdag.

Direktør for kultur, miljø og erhverv Stig Isaksen siger i en pressemeddelelse, at han har den opfattelse, at Apple dropper planerne af forretningsmæssige årsager.

– Det kommer fuldstændigt uventet for os, at Apple i dag på et telefonmøde orienterer os om, at man ønsker at afhænde sin byggegrund. Aabenraa Kommune har arbejdet med Apple i lang tid for at skabe grobund for et af verdens største datacentre. Det er dog samtidig min opfattelse, fra min samtale med Apple i dag, at der tale om en overordnet strategisk forretningsbeslutning truffet i USA, og at beslutningen er truffet helt uafhængigt af forhold i Aabenraa Kommune. Der har både i dag og hidtil været megen ros af lokale samarbejdspartnere og Aabenraa Kommune fra Apples side, siger direktør Stig Isaksen i pressemeddelelsen.

Den berømte telefon- og computerproducent havde ellers i 2017 købt 285 hektar jord ved Kassø uden for Aabenraa. Her skulle de etableres et såkaldt datacenter, hvor Apple kunne have stillet serverkapacitet op. Desuden købte også it-giganten Google en nabogrund til Apple.

LÆS OGSÅ Urban designer bliver ny stadsarkitekt i Aarhus

Apple skal nu finde en køber til den ledige grund. Det får de hjælp til af Aabenraa Kommune, som ifølge pressemeddelelsen allerede er i kontakt med andre virksomheder, som overvejer at etablere sig i Danmark.

Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), ærgrer sig over Apples udmelding, som han kalder et uønsket bump på vejen for kommunens udvikling.

– Heldigvis er Apple ikke den eneste spiller på det marked, og som vores Datacenterstrategi jo tydeligt beskriver, har vi en målrettet strategisk indsats, som blandt andet sigter mod to datacentre i drift og to under planlægning i 2022. Det mål arbejder vi stadig benhårdt for at nå, selvom Apples uventede besked i dag nok risikerer at forsinke os, siger Thomas Andresen.

Foruden de nu droppede Apple-planer i Aabenraa, er der fire andre store datacentre under udvikling i Danmark. Google i Aabenraa og Fredericia, Facebook i Odense og Esbjerg og Apple i Viborg. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ København baner vej for yderligere 140 almene boliger hvert år

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: It-gigant dropper datacenter i Aabenraa Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger