Asii Chemnitz Narup (IA) går af som borgmester i Sermersooq Kommune, hvor hovedstaden Nuuk ligger. (Foto: Sermersooq Kommune)
Asii Chemnitz Narup (IA) går af som borgmester i Sermersooq Kommune, hvor hovedstaden Nuuk ligger. (Foto: Sermersooq Kommune)
11.06.2019 kl. 13.40

Nuuks borgmester trækker sig efter afslørende tv-dokumentar

Nuuks borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) trækker sig fra posten efter ti år.

Efter en tv-dokumentar, der afslørede, at hvert tredje barn i byen Tasiilaq er blevet udsat for seksuelle overgreb, trækker borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) sig nu fra posten, som hun har haft i ti år. Det skriver Asii Chemnitz Narup i en pressemeddelelse tirsdag morgen ifølge grønlandske KNR.

– Jeg har været i politik i mange år, og med den vilje til at modarbejde Kommuneqarfik Sermersooq (Sermersooq Kommune, red.) og ikke mindst min person, som Naalakkersuisut (Grønlands Landsstyre, red.) lægger op til, og uden en allieret i Demokraatit (støtteparti, red.), bliver de kommende år urimeligt vanskelige, og jeg vil under ingen omstændigheder stå i vejen for et mere fordrageligt samarbejde til gavn for borgerne. På den baggrund har jeg besluttet at trække mig som borgmester i forbindelse med mødet i Kommunalbestyrelsen i dag tirsdag, skriver borgmesteren i pressemeddelelsen.

Beslutningen kommer efter støttepartiet Demokraatit, der i alle ti år har samarbejdet med Asii Chemnitz Narup, valgte at udtrykke mistillid til borgmesterens ledelse af kommunen, der omfatter blandt andet Nuuk og med sine knap 23.000 indbyggere er Grønlands klart folkerigeste.

I et facebookopslag før sin afgang krævede Asii Chemnitz Narup handling fra landsstyreformand Kim Kielsen. Hun påpegede, at Kim Kielsen ikke ville deltage på et borgmestermøde om situationen.

LÆS OGSÅ Kommunerne skal passe ekstra godt på udsatte børn i denne tid

– Forleden mødtes landets borgmestre om den fortvivlende situation for de mange børn og unge, der er ofre for seksuelle overgreb og omsorgssvigt i hele landet, men Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen ønskede ikke at deltage og Naalakkersuisoq for Socialområdet Martha Abelsen (landsstyremedlem svarende til minister, red.) var på orienteringsrejse og ønskede ikke at afse tid til at deltage – end ikke over telefon. Og nu hører vi så, at der mangler et 3-cifret millionbeløb i den grønlandske økonomi, skrev hun, hvorefter hun opfordrede Kim Kielsen til at udskrive nyvalg.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed, som blev offentliggjort i maj i år, viser, at hver tredje barn født i Grønland i 1990'erne er vokset op med alkoholiserede forældre og vold i hjemmet. Hver femte barn i landet har været udsat for seksuelle overgreb. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nuuks borgmester trækker sig efter afslørende tv-dokumentar Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger