Foto: www.df.dk / Collage: Danske Kommuner
Foto: www.df.dk / Collage: Danske Kommuner
07.06.2019 kl. 09.30
FV19

Blodbad blandt DF's dobbeltmandater

23 kommunalpolitikere fra Dansk Folkeparti fik plads på Christiansborg efter sidste valg. Det felt er blevet voldsomt decimeret efter valget i onsdags.

Mere end halvdelen af Dansk Folkepartis gruppemedlemmer i Folketinget sad indtil valget også i et byråd. Men efter Dansk Folkepartis dramatiske nedtur, der koster 21 mandater, er DF's plads som danmarksmester i dobbeltmandater historie.

For mens 23 af DF's 37 folketingsmedlemmer også sad i et byråd før valget, så er det nu blot fire af DF's byrådsmedlemmer, der kan tage plads i Folketinget efter dette folketingsvalg. Det drejer sig om Jens Henrik Thulesen Dahl fra Assens, der med 2.913 personlige stemmer blev valgt på Fyn, René Christensen fra Guldborgsund, der blev valgt på Sjælland med 5.175 personlige stemmer, Hans Kristian Skibby fra Hedensted, der blev valgt i Østjylland med 2.834 personlige stemmer og endelig Liselott Blixt fra Greve, der blev valgt på Sjælland med 2.427 personlige stemmer.

Alle fire sad i forvejen i Folketinget.

Dermed bliver det farvel til en række kommunalpolitiske profiler fra Dansk Folkeparti. Mikkel Dencker, der i en årrække har siddet i byrådet i Hvidovre er ude. Marlene Harpsøe fra Helsingør fik heller ikke fornyet sit mandat. Og Susanne Eilersen fra Fredericia må også se sig slået, ligesom Kenneth Kristensen Berth fra Vallensbæk er ude.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem skal vikariere i Folketinget på ubestemt tid

Nedgang i dobbeltmandater

I alt blev 26 kommunalbestyrelsesmedlemmer valgt til Folketinget i onsdags. Socialdemokraterne og SF, der ikke tillader dobbeltmandater, tegner sig for henholdvis fire og to byrådsmedlemmer på tinge. De må ifølge partiernes regler udtræde af byrådet for at passe arbejdet på Christiansborg.

Det betyder, at der vil side 20 kommunalpolitikere på Christiansborg, når det nye folketing mødes. Efter valget i 2015 sad der 37.

En række tidligere borgmestre har også fået reserveret en stol i folketingssalen.

Carsten Kissmeyer (V), der fra 2007 til 2017 var borgmester i Ikast-Brande, blev valgt for første gang med 7.245 personlige stemmer. Han var dog i sidste periode inde som suppleant i en periode.

LÆS OGSÅ De personlige stemmer er talt op: Se det kommunale hold i Folketinget her

Stén Knuth (V), der forlod borgmesterposten i Slagelse i 2017 efter en enkelt periode som borgmester, fik 4.869 personlige stemmer og et mandat.

Det samme gælder de tidligere borgmestre Nick Hækkerup (S), Nicolai Wammen (S), Michael Aastrup Jensen (V) og Kim Valentin (V), der alle blev valgt.

Til gengæld måtte en række tidligere borgmestre se drømmen om en folketingsstol slukket. Det gælder Erik Lund fra Allerød og Anders G. Christensen fra Favrskov. jki@kl.dk

Emneord
Valg, Folketinget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Blodbad blandt DF's dobbeltmandater Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger