Til trods for nedtur vandt medlem af Københavns Borgerrepræsentation Alex Vonopslagh et mandat i Vestjylland.Foto Københavns Kommune
Til trods for nedtur vandt medlem af Københavns Borgerrepræsentation Alex Vonopslagh et mandat i Vestjylland.Foto Københavns Kommune
06.06.2019 kl. 10.00
FV19

LA's store nedtur

Folketingsvalget blev en stor nedtur for Liberal Alliance, der gik fra 13 til fire Mandater. Anders Samuelsen trækker sig som leder og Henrik Dahl peger på Alex Vanopslagh som ny frontfigur.

Det var marginaler, der afgjorde, at kommunalpolitikeren på Frederiksberg Laura Lindahl ikke blev genvalgt.

"Jeg er ikke blevet genvalgt til Folketinget. Sydjylland fik 15 stemmer mere end Sjælland – og det afgør det. Trist – men sådan er politik.", skrev hun på Facebook, da resultatet stod klart.

Med en tilbagegang fra 7,5 procent ved valget i 2015 til 2,3 procent i går mister partiet ni mandater i Folketinget. Den store overraskelse er, at partiets leder Anders Samuelsen ikke kommer ind, da partiet ikke får et mandat i den nordsjællandske kreds.

Heller ikke LA's finans- og udlændingeordfører, Joachim B. Olsen, kommer ind, fordi partiet mister sit ene mandat i Københavns Omegns Storkreds, hvor han er opstillet.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem skal vikariere i Folketinget på ubestemt tid

Dårlig ledelse

Henrik Dahl, hvis mandat i Sønderjylland stadig er uklart, går dagen derpå til angreb på partiets formand Anders Samuelsen, som han personligt gør ansvarlig for partiets nedtur.

– Vælgerne er jo ikke dumme. Det er jo til grin, at det skal være på den måde. Altså kejser Nero udnævner sin hest til senator ikke, det er selvfølgelig lidt mere skørt, men det er jo sådan noget på linje med det, vi snakker om, siger Henrik Dahl Blandt andet om udnævnelsen af Thyra Frank til minister til DR.

Henrik Dahl mener, at nedturen allerede begyndte ved kommunalvalget, hvor ledelsen anlagde en helt forkert strategi.

Partiets stifter og formand, Anders Samuelsen, meddelte ved middagstid i dag, at han trækker sig som formand og fra politik i det hele taget.

LÆS OGSÅ Blodbad blandt DF's dobbeltmandater

Henrik Dahl peger på Alex Vanopslagh, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation og tidligere formand for Liberal Alliance Ungdom, som et godt bud på en arvtager.

Alex Vanopslagh er spidskandidat Vestjylland, hvor partiet får et mandat.

Selv siger Alex Vanopslagh om nederlaget til DR:

– Vi havde nogle idealer og var systemkritiske, men er måske endt med at ligne et systemparti, der forvalter velfærden i stedet for at reformere den. Det tror jeg, er det signal, vores vælgere har sendt til os ved at stemme andre steder denne gang.

LÆS OGSÅ De personlige stemmer er talt op: Se det kommunale hold i Folketinget her

Artiklen er opdateret efter at Samuelsen meddelte sin afgangtkn@kl.dk

Emneord
Valg, Folketinget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: LA's store nedtur Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger