Viceborgmester og kommunal stemmesluger Kristian Andersen fik ikke opbakning til at række til en plads i Folketinget. (Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune)
Viceborgmester og kommunal stemmesluger Kristian Andersen fik ikke opbakning til at række til en plads i Folketinget. (Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune)
06.06.2019 kl. 09.26
FV19

Kristelig kommunal stemmesluger manglede 191 stemmer

Kristendemokraternes Kristian Andersen manglede lige præcis 191 stemmer for at finde smutvejen ind i Folketinget.

Den vestjyske stemmesluger, friskoleforstander og viceborgmester i Ringnkøbing-Skjern Kristian Andersen, var udset til at lede Kristendemokraterne via en smutvej i Folketinget.

Men sådan skulle det ikke være. Sølle 191 stemmer i Vestjyllands Storkreds skiller nemlig Kristian Andersen og Kristendemokraterne fra at få tre mandater i det nye folketing.

Vikarierende partiformand Isabella Arendt opsummerede nederlaget onsdag aften til Kristeligt Dagblad.

– Vi har fået 100 medlemmer i løbet af valgkampen, og Kristendemokraterne er fordoblet. Det gav ikke mandater denne her gang, men når først aftenens skuffelse har lagt sig, er det fremgangen, vi vil huske, siger Isabella Arendt.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem skal vikariere i Folketinget på ubestemt tid

Kristendemokraterne formåede ikke at snige sig over spærregrænsen på to procent af stemmerne, og allerede inden valget kundgjorde partiet, at de ville forsøge at nå Folketinget gennem en slags smutvej. Smutvejen bestod i al sin enkelthed i, at partiet ville gå efter at få Ringkøbing-Skjerns viceborgmester Kristian Andersen valgt på et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds. Det ville kræve omkring 17.000 stemmer til partiet, og ville ud over det ene kredsmandat også give et par tillægsmandater.

Men den snu plan blev ikke forløst. Partiet endte med at få 17.012 stemmer og manglede ifølge valgmatematikken 191 stemmer mere for at udløse kredsmandatet og i alt to tillægsmandater.

Kristendemokraterne og Kristian Andersen scorede flest stemmer i Ringkøbingkredsen, hvor han selv er viceborgmester. Her fik partiet 5.622 stemmer.

Det sidste kredsmandat i Vestjylland gik i stedet til Radikale, som skrabede 17.203 stemmer sammen.

LÆS OGSÅ Blodbad blandt DF's dobbeltmandater

16,4 procent i Ringkøbing

Den store fremgang på hjemmebanen kan man især takke Ringkøbing-Skjern Kommunes viceborgmester Kristian Andersen for. I Storkredsen fik KD 5,3 procent af stemmerne, og i Ringkøbing-Skjern kredsen hele 16,4 procent.

– Der er to tal, der fylder meget for mig i dag. Det er de 190 stemmer, vi manglede, og de godt 60.000 vælgere, der ønskede Kristendemokraterne i Folketinget igen. Jeg er klart ærgerlig over, at vi ikke kan veksle den opbakning til mandater på Christiansborg. Det føles som at have løbet en hel maraton og så mangle de sidste par skridt til målstregen, siger Kristian Andersen til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner dagen efter valget.

Valgkampen har vist, at der er en klangbund for partiets politik, men ifølge Kristian Andersen er det for tidligt at drage konklusioner på baggrund af valgresultatet.

– Vi har haft en meget bred appel med vores politik og har fordoblet stemmerne i forhold til valget i 2015. Man kan sige, det er et godt afsæt til om fire år. På den anden side kan man også her dagen derpå have følelsen af, at når det ikke lykkes nu, kan det så lykkes?, siger Kristian Andersen.

LÆS OGSÅ De personlige stemmer er talt op: Se det kommunale hold i Folketinget her

Seks af KD's i alt ni byrådsmedlemmer er valgt i Ringkøbing-Skjern. jki@kl.dk 

Emneord
Valg, Folketinget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kristelig kommunal stemmesluger manglede 191 stemmer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger