René Christensen venter på de personlige stemmer. (Foto: Facebook / Screendump)
René Christensen venter på de personlige stemmer. (Foto: Facebook / Screendump)
06.06.2019 kl. 10.26
FV19

Kommunale kandidater venter i spænding: Personlige stemmetal afgør deres skæbne

178 kommunalpolitikere gik efter et mandat i Folketinget. En række af dem får med sikkerhed ikke lov til at bruge de næste fire år på Christiansborg. Resten venter i spænding på, at de personlige stemmetal kommer op ad dagen torsdag.

Valget er overstået. Rød blok har flertal. Mette Frederiksen ligner en kommende forhandlingsleder. Men vi venter stadig på, at der bliver sat navn på de 179 folketingsmedlemmer. Det samme gør de 178 kommunalbestyrelsesmedlemmer, der havde sat deres navn på stemmesedlen. Vi har samlet en række reaktioner fra de mange potentielle dobbeltmandater.

Vi starter med de store tabere. Liberal Alliance blev vingeskudt, og det kostede frederiksbergprofilen Laura Lindahl (LA) pladsen i Folketinget. Hun og partiet manglede nemlig blot ti stemmer for at snuppe et mandat i Sydjyllands Storkreds

Blandt de andre store tabere er Dansk Folkeparti, der går fra 37 til 16 mandater. Det betyder, at rigtig mange DF'ere lige nu sidder og bider negle og venter på at se, om de er købt eller solgt på tinge. Blandt andre René Christensen, der er på valg i Sjællands Storkreds, hvor han konkurrerer med blandt andre Søren Espersen og Liselott Blixt.

DF's Marlene Harpsøe fra Helsingør strækker til gengæld våben fra morgenstunden. Hun regner med, at Morten Messerschmidt snupper DF's ene mandat i Nordsjælland, og at hun selv må finde noget andet at lave.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem skal vikariere i Folketinget på ubestemt tid

De Konservative kan til gengæld kalde sig vindere. Partiet gik 3,4 til 6,6 procent af stemmerne på landsplan og fordoblede mandattallet fra 6 til 12. Så nu kan de konservative rundt omkring i landet bide negle, mens stemmetællerne arbejder og finder ud af, hvem der skal til København og være fuldtidspolitikere.

En af de håbefulde er Per Møller (K) fra Hjørring, der bruger ventetiden på at pille valgplakater ned.

Socialdemokraterne bliver formentlig regeringsparti, men gik blot et enkelt mandat frem. Så nu sidder for eksempel Sine Heltberg fra Frederiksberg og krydser fingre for, at hun får et af de tre mandater, som Socialdemokraterne vandt.

Ej heller Simon Pihl Sørensen (S), der er byrådsmedlem i Lyngby, tror for alvor på, at der er gode chancer for, at han snupper et mandat i Københavns Omegns Storkreds.

LÆS OGSÅ Blodbad blandt DF's dobbeltmandater

Hvis de Radikale har fået armene ned efter den kæmpe fremgang, kan de på TV2 læse, at Casper Hedegaard fra Mariagerfjord er valgt ind. Det tror han dog ikke helt selv på endnu. Han skal ligesom alle andre vente på stemmetallene.

Nye Borgerliges eneste kommunalbestyrelsesmedlem hedder Mette Thiesen. Hun ser ud til at kunne supplere byrådsarbejdet med et job mere på Christiansborg. Men også hun må vente i spænding.

Stemmetallene fra hele landet tikker ind i løbet af torsdag. jki@kl.dk

Emneord
Valg, Folketinget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunale kandidater venter i spænding: Personlige stemmetal afgør deres skæbne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger