De to ministres mantra er, at det skal være sundt og sikkert at gå på arbejde i den offentlige sektor. Foto: Sidsel Boye
De to ministres mantra er, at det skal være sundt og sikkert at gå på arbejde i den offentlige sektor. Foto: Sidsel Boye
09.01.2019 kl. 12.30

Viborg fremhæves for indsats mod sygefravær

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) har som mål, at sygefraværet i kommunerne skal falde år for år, og pilen peger på lederne, der skal blive bedre til at sikre trivsel.
tekst Sidsel Boye

Viborg Kommune er det gode forbillede, når det gælder om at nedbringe kommunalt sygefravær. Kommunen blev fremhævet flere gang på dagens pressemøde i Finansministeriet, hvor beskæftigelses- og innovationsministrene fremlagde deres bud på, hvordan man ruster den offentlige sektor til fremtiden.

Ifølge ministrene har politisk og ledelsesmæssigt fokus på sygefraværet ført til, at Viborg Kommunes medarbejderne i dag går ialt 6.000 dage mere på arbejde end tidligere.

– Når Viborg kan, så forstår jeg ikke, hvorfor alle andre ikke også kan. Det handler meget om ledelse og om strategi, der virker, og det gør Viborg. Det er ikke raketvidenskab. Der, hvor sygefraværet virker, har det effekt, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

For at støtte kommunerne i at nedbringe sygefraværet vil regeringen stille videnspakker til rådighed og etablere et rejsehold, der kan vejlede telefonisk eller direkte. Og ifølge innovationsminister Sophie Løhde (V) har hun ikke specielle nye tips eller tricks i ærmet. Det handler i stedet om, at den offentlige sektor på tværs skal blive bedre til at dele viden om, hvad der virker, når det gælder om at få medarbejderne til at trives og møde på jobbet.

LÆS OGSÅ S mod direktørfyring

Ifølge Sophie Løhde er regeringen ikke på vej med et måltal for, hvor det kommunale sygefravær skal lande.

– Vores mål er, at sygefraværet skal falde år for år, siger ministeren.

Det kommunale sygefravær er i perioden 2015 til 2017 faldet fra 12,2 dagsværk til 11,7.

Finansministeriet har været kritiseret for sin seneste analyse af sygefravær i den offentlige og private sektor, fordi analysen ikke tog højde for, at kommunerne blandt andet har flere kvinder ansat, og at deres fravær er højere på grund af blandt andet graviditetsproblemer.

LÆS OGSÅ Ny kommunaldirektør i Tårnby

Troels Lund Poulsen anerkender, at den reelle forskel mellem privat og kommunalt sygefravær er 2,8 og ikke fem dage.

– Men vi har stadig 2,8 dage, som ikke kan forklares, og vi skal stille os på borgernes side og gøre, hvad vi kan for at nedbringe sygefraværet. Der er et stort potentiale, siger han.

På pressemødet blev han spurgt, om han vil råde kommunerne til i højere grad at ansætte mænd.

Til det svarer ministeren:

LÆS OGSÅ Kommunaldirektør forlader posten

– Nej det handler ikke om, at vi ikke skal ansætte kvinder. Det er nu engang sundt, at vi får nogle børn, det skylder jeg at sige, fordi jeg selv lige er blevet far.

Viborg Kommune ligger under gennemsnittet i den seneste analyse af kommunalt sygefravær fra Benchmarkingenheden. Kommunens sygefravær er faldet i 2016 og 2017, og ligger på 10,58. sib@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Viborg fremhæves for indsats mod sygefravær Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger