Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
31.01.2019 kl. 14.30

Fællesskabet om folkeskolen bliver styrket

Folkeskolen skal være det naturlige førstevalg. Det er formålet med alliancen "Flere i Folkeskolen" som foreningen Danske Skoleelever sammen med landets fire største kommuner underskrev på Folkemødet 2018. Nu bliver alliancen udvidet og styrket med Esbjerg og Randers Kommuner samt med KL, som har observatørstatus.
tekst Tom Ekeroth

På landsplan vælger flere og flere elever og forældre folkeskolen fra til fordel for en fri- eller privatskole.

Derfor gik København, Aarhus, Odense og Aalborg Kommuner sammen med foreningen Danske Skoleelever om alliancen "Flere i Folkeskolen", der, som navnet antyder, har til formål at få flere elever og forældre til at vælge folkeskolen. Nu bliver alliancen udvidet og budskabet styrket, når Esbjerg og Randers Kommuner samt KL indtræder i alliancen under dette års Børn & Unge Topmøde i Aalborg.

Alliancen består af en række konkrete initiativer, der alle har til formål at udvikle folkeskolen og gøre folkeskolen til et attraktivt førstevalg. Samtidig opfordrer alliancen til, at politikerne på Christiansborg bakker op om initiativerne i alliancen. Alliancen blev underskrevet d. 15. juni på Folkemødet under den store rådmandsdebat i Skoletinget, og på KL’s Børn & Unge Topmøde i Aalborg Kultur- og Kongrescenter blev alliancen udvidet på et møde mellem parterne.

Skævvridning i grundskolen

De nye parter i ”Flere i Folkeskolen” er begejstrede over samarbejdet og glæder sig til at tage del i arbejdet.Thomas Gyldal Petersen (S), formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg og observatør i alliancen, siger:

LÆS OGSÅ KL-udspil: Fælles start på ungdomsuddannelsen kan give bedre valg

– Vi skal blive endnu bedre til at gøre folkeskolen til et attraktivt førstevalg for forældrene. Det gør vi først og fremmest ved at sikre en kvalitet, der gør, at alle børn lærer og trives. Vi skal også være bedre til at tale folkeskolen op. For vi har en god folkeskole. 95 procent af forældrene er glade for folkeskolen og føler, at deres børn trives og bliver passende udfordret. Og den nyeste trivselsmåling viser fremgang i elevernes trivsel på langt de fleste parametre. Jeg er derfor glad for at være en del af alliancen, som jo i høj grad har til formål at styrke fællesskabets skole, og jeg håber flere parter vil bakke op.

Randers Kommune oplever også udfordringen; over 20 procent af eleverne i kommunen går nemlig på en fri- eller privatskole, hvilket er over landsgennemsnittet:

– Vi er rigtig glade for at tage del i "Flere i Folkeskolen", fordi vi tror på, at folkeskolen kan helt utrolig meget, og vi vil gerne støtte op omkring de mange gode historier. Det er helt grundlæggende for Danmark, at skoleeleverne møder hinanden på tværs af socioøkonomiske baggrunde, det tror jeg styrker den almene dannelse, og lige præcis det kan folkeskolen, udtaler Steen Bundgaard (S), formand for Skole og Uddannelsesudvalget.

Også i Esbjerg Kommune er der flere, der vælger folkeskolen fra. Diana Mose Olsen (SF), formand for børne- og familieudvalget:

LÆS OGSÅ Digitale læremidler er ligesom bogen kommet for at blive

– Det er utrolig vigtigt, at vi har en stærk folkeskole, og at folkeskolen også er det naturlige førstevalg. Heldigvis har vi en stærk folkeskole, men det er bare langt fra altid, den er førstevalget. Det vil vi gerne lave om på, for jeg tror på, at folkeskolen kan noget helt specielt. Derfor er vi også meget glade for at tage del i alliancen "Flere i Folkeskolen", da den kan hjælpe med at sprede den gode historie om vores gode folkeskole, siger Diana Mose Olsen.

I Danske Skoleelever er man meget opmærksom på udviklingen, hvor flere elever og forældre vælger folkeskolen fra:  

– Baggrunden for "Flere i Folkeskolen" er, at vi og de største kommuner i Danmark alle ser en udfordring med, at der på landsplan er flere og flere, der fravælger folkeskolen og tilvælger fri- eller privatskolerne. Det er en vigtig dagsorden, og jeg er derfor rigtig glad for, at Esbjerg, Randers og KL nu også bakker op, siger formand for Danske Skoleelever Sarah Gruszow Bærentsen. tek@kl.dk

Emneord
Skoler, Undervisning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fællesskabet om folkeskolen bliver styrket Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger