Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.01.2019 kl. 10.00

Ni kommuner vil have en røgfri generation

Ni kommuner på Vestegnen og Sydamager er blevet enige om at sætte alle sejl til for at få en røgfri generation i 2030. Det var den klare konklusion på en konference på Brøndby Stadion, hvor borgmestre, lokale politikere og foreningslivet debatterede, hvordan man får de unge til at sige nej til tobak.
tekst Tom Ekeroth

– Vi er ni kommuner på Vestegnen og Sydamager, der sammen har et ambitiøst mål om at have en røgfri generation i 2030. En generation hvor ingen børn og unge ryger eller bruger tobak. Det kræver, at vi går ind tager ansvar og sætter barren højt, så en røgfri generation ikke blot forbliver en drøm. Det havde vi nogle rigtig gode drøftelser om på dagens konference, fortæller Kent Max Magelund (S), borgmester i Brøndby.

8.000 unge rygere

Der er brug for det ambitiøse samarbejde, da der er mange rygere – også mange unge rygere – i Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk Kommuner.

– Samlet har vi knapt 40.000 borgere, som ryger dagligt i de ni kommuner. Af dem er mere end 8.000 unge mellem 16-24 år, der ryger hver dag eller i løbet af ugen. For første gang i 20 år kan vi se, at andelen af rygere stiger, især blandt unge. Skal den udvikling vendes, så er der brug for, at mange gør noget. Og der er meget, vi kan gøre inden for kommunernes rammer, siger Kent Max Magelund.

Målet er, at de unge, der bevæger sig på kryds og tværs af kommunegrænserne, møder de samme budskaber i alle kommuner.

LÆS OGSÅ Sundhedsplejerskens besøg får forældre til at huske vaccinerne
FOR ABONNENTER

Vil vise politisk lederskab

Adskillige borgmestre sad med ved dagens konference, en af dem var Helle Adelborg (S), borgmester i Hvidovre.

– Det har været en meget givende konference. Vi er blevet bekræftet i, at vores vision om en røgfri generation i 2030 er vigtig og påkrævet. Vi kan ikke forvente, at børn og unge selv kan tage ansvar for at sige nej til tobakken. Vi voksne skal tage ansvar. Forældrene har et stort ansvar, og jeg som borgmester og kommunalpolitiker har et ansvar for at sikre gode rammer, der gør det sværere at blive fristet af kammerater til at ryge. Der er brug for politisk lederskab, ikke kun fra Christiansborg, men også i kommunerne, siger Helle Adelborg.

Noget af det, kommunerne kan, er for eksempel at indføre tobaksfri arbejdstid, tobaksfri skoletid og røgfri udearealer:

– De ting, vi kan gøre i kommunerne, bliver jo ikke altid modtaget lige velkommen af alle i starten. Men jeg glæder mig over, at det samlede billede viser, at vi er rigtig godt på vej. Jeg er sikker på, at udviklingen forsætter, og at denne konference vil sætte ekstra turbo på udviklingen. Jeg synes godt, vi kan være stolte af vores indsats, siger Helle Adelborg.

LÆS OGSÅ Rusmidler skal fylde meget mindre i unges fællesskab

20 røgfri skoler i 2020

Samarbejdet mellem de ni kommuner startede i januar 2018. Det er et fælles mål, at der i 2020 er 20 folkeskoler, der har indført tobaksfri skoletid. Og den fælles indsats er kommet rigtig godt i gang. På det første år har 12 ud af 56 folkeskoler indført tobaksfri skoletid. Flere af kommunerne er i fuld gang med processen. Målet om 20 tobaksfri folkeskoler forventes at være nået i løbet af 2019.

Fakta

Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk Kommuner samarbejder om en tobaksfri ungdom på Vestegnen og Sydamager. Visionen er en tobaksfri generation i 2030, hvor ingen børn og voksne ryger eller bruger tobak. Læs mere om den fælles indsats på  www.udentobak.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ni kommuner vil have en røgfri generation Felter med * skal udfyldes
 
Af: E. Bundgaard
Den 26.01.2019 kl. 09:47

Færre rygere?

svar på: Ni kommuner vil have en røgfri generation

Ønskes færre nye rygere? Så start med at forbyde de offentligt ansatte at ryge i arbejdstiden. Derved møder skolebørnene ikke længere læreren eller pædagogen lige udenfor skolens matrikel eller ser hjemmehjælperen komme cyklende på el-cyklen med en rygende smøg ... uden cykelhjelm på!

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger