Illustration: Danske Kommuner
Illustration: Danske Kommuner
24.01.2019 kl. 11.00

Fem nordjyske kommuner klar til at sagsøge staten

Økonomiudvalgene i Hjørring, Jammerbugt, Brønderslev, Mariagerfjord og Rebild Kommuner har i løbet af de sidste par dage besluttet at tilslutte sig det planlagte sagsanlæg mod staten, der skal sikre kommunerne erstatning for den udligning de ikke fik i årene 2017 og 2018.
tekst Tom Ekeroth

I Jammerbugt Kommune var det et enigt økonomiudvalg, der onsdag stemte for at gå videre med sagsanlægget. Kommunen var sammen med Lemvig Kommune med til i første omgang at gøre Folketingets politikere opmærksomme på, at den kommunale udligning var skæv. Det var i 2014, men det er først fra og med 2019, der er rettet op på regnefejlen, som hang sammen med, hvordan udlændinges uddannelsesniveau blev gjort op:

– Der er ikke blevet rettet op på det, selvom vi har gjort opmærksom på det i flere år. Og så er vores holdning, at man må gribe til det ultimative værktøj og lægge sag an, siger borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) til TV2Nord.

I Nordjylland har seks af de syv kommuner, der har været med til at undersøge sagen, haft den oppe at vende i Økonomiudvalgene. I Thisted Kommune har økonomiudvalget besluttet sig til ikke at være med, mens Frederikshavn Kommune venter til februar med at diskutere punktet.

Jammerbugts borgmester Mogens Gade (V) tror, kommunerne kan vinde sagen, men han håber i ligeså høj grad på, at Folketingets politikere vil tænke sig om og kompensere kommunerne, inden der bliver en retssag:

LÆS OGSÅ Flertal tvinger Frank Jensen til at protestere over styreform

– Staten har ændret proceduren for udligningsberegningen fra 2019 og fremad, og når man gør det, erkender man i mine øjne også, at man har begået fejl før i tiden, og dem må man jo pådrage sig ansvaret for. Det her er ikke noget, man gør for sjov, og det er en meget alvorlig sag at sagsøge staten. Så jeg håber da, at folketingspolitikerne vil opføre sig så storsindede, at de kommer os i møde, inden det ender med en retssag, siger Mogens Gade til TV2Nord. tek@kl.dk 

Emneord
Byråd, Udligning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fem nordjyske kommuner klar til at sagsøge staten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger