Kim Bøgh Andersen - sygehuset gjorde ham til ex-ryger foto: Vejle Kommune
Kim Bøgh Andersen - sygehuset gjorde ham til ex-ryger foto: Vejle Kommune
22.01.2019 kl. 10.05

Vejle dropper cigaretterne

Siden oktober 2018 har Sygehus Lillebælt spurgt patienter, der ryger, om de vil have en henvisning til et kommunalt rygestopforløb. Det har givet pote. Antallet af borgere, der siger ja tak til et rygestoptilbud, er mere end tredoblet i Vejle Kommune.
tekst Tom Ekeroth

Kim Bøgh Andersen var træt af at være henvist til vindblæste steder, når han skulle have en cigaret. Men der skulle hjerteproblemer og kærlige spark fra sygehuslæge og sygeplejersker til, før han sagde ja tak til Vejle Kommunes rygestoptilbud.

– Det betød noget for min erkendelse, at de for eksempel kunne fortælle, hvordan nikotin påvirker den medicin, jeg får. At nikotinen klumper medicinen sammen, som derfor ikke virker ordentligt, siger Kim Bøgh Andersen, der har røget en til tre pakker cigaretter om dagen, siden han var 16 år.

I løbet af de sidste tre måneder har Kim og 118 andre patienter fra Sygehus Lillebælt taget imod en henvisning til et rygestopforløb. Hvis tendensen fortsætter, vil det samlede tal stige betragteligt i 2019. Det glæder Peder Hummelmose, der er formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune.

– Det rykker, når sygehuspersonalet spørger, om patienten vil have et rygestopforløb. Tre ud af fire rygere vil egentlig gerne stoppe, og mange vil gerne have hjælp. De ved bare ikke, at hjælpen findes. Den viden giver Sygehus Lillebælt nu videre  siger Peder Hummelmose, der ikke i tvivl om, at de kommunale kroner, der financierer tilbuddet, er givet godt ud.

LÆS OGSÅ Hver anden kommune har røgfri arbejdstid

God timing at spørge ved indlæggelse

Samtidig er det sandsynligt, at sygehuset spørger patienten på et tidspunkt, hvor de er motiverede på grund af sygdom. Sådan var det i hvert fald for Kim Bøgh Andersen, der også fik en ekstra motivation, da han blev udskrevet fra sygehuset, hvor han ikke havde røget i fem dage.

– Jeg fik udleveret min pose med det tøj, jeg havde på, da jeg blev indlagt. Pludselig kunne jeg godt lugte den skarpe lugt af røg, og det var med til at sætte en streg under, at jeg skulle stoppe med at ryge.

I dag er det 40 dage siden, Kim Bøgh Andersen tog den sidste cigaret.

– Indimellem kommer der en tsunami af trang, hvor jeg skal være standhaftig. Men der går længere og længere tid i mellem. Og det motiverer mig, at jeg kan mærke, at rygestoppet hjælper på helbredet. Jeg er blevet lidt gladere, har fået mere luft, og maden begynder at smage af mere, siger ex-rygeren. tek@kl.dk

LÆS OGSÅ Aarhus gør udeareal røgfrie

Fakta

• 198 patienter sagde ja tak til at blive ringet op af en rygestopkonsulent fra kommunen i oktober til december. 119 af de 198 patienter startede i et rygestopforløb.

• Omkring 50 borgere er startet i et rygestopforløb i oktober, november og december ud over de 119 borgere, der har været indlagt på sygehuset. I alt 169 borgere.

• Se eventuelt artikel om pilotprojektet, som sygehuset lavede, før de gik i gang med at spørge alle deres patienter om rygning: http://www.sygehuslillebaelt.dk/wm510232 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vejle dropper cigaretterne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger