Sundhedsprisen "Den gyldne tråd" gik til Silkeborg Kommune. Foto: Gitte Johansen
Sundhedsprisen "Den gyldne tråd" gik til Silkeborg Kommune. Foto: Gitte Johansen
22.01.2019 kl. 15.00

Silkeborg får pris for fleksible indlæggelser

Et tilbud om telefon-hotline og en stol på hospitalet har halveret antallet af indlæggelser blandt kronikere i Silkeborg.

Silkeborg Kommune fik i år prisen ”Den gyldne tråd” for projektet ”Fleksible indlæggelser”. Det er Kommunal Sundhed, der uddeler prisen og ved prisoverrækkelsen på KL’s sundhedskonference roste redaktør Nicolai Döllner det unikke samarbejde på tværs af sektorer.

– Årets prismodtager er et mønstereksempel på tværsektorielt samarbejde. Kommuner og sygehus og almen praksis er gået sammen om en overskuelig håndtering af en gruppe patienter, som normalt fylder meget i sundhedsvæsenet, siger Nicolai Döllner.

Resultater

* Antallet af indlæggelser blandt patienterne er samlet set halveret.

* Det svarer til, at de sammenlagt er indlagt 16.000 timer mindre om året.

* Kommunens akutteam kan afslutte forløbene i eget hjem i 61 procent af tilfældene.

En stol på hospitalet

”Fleksible indlæggelser” er rettet mod kroniske patienter med for eksempel KOL eller hjertesvigt. En gruppe patienter, der ofte oplever forværringer i deres sygdom, som fører til hyppig kontakt til lægevagt og akutafdeling.

For at undgå de mange indlæggelser har en gruppe kroniske patienter i Silkeborg Kommune siden 2015 kunnet ringe direkte til en sygeplejerske fra det specialafsnit på hospitalet, hvor patienten er tilknyttet, når de oplever, at deres sygdom pludselig forværres. Tilbuddet gælder 24 timer i døgnet alle ugens syv dage.

LÆS OGSÅ Sygehuset kommer hjem i stuen
FOR ABONNENTER

Sygeplejersken der tager imod opkaldet, vurderer situationen og hjælper patienten videre. Nogle gange er det nok at give råd over telefonen. Andre gange vurderer den faglige ekspert, at patienten skal tilses af det kommunale akutteam i eget hjem eller indlægges på hospitalet. Hvis patienten skal på hospitalet, sker det ved en ambulant vurdering på specialafsnittet, hvor en stue er dedikeret til formålet og indrettet med observationsstole i stedet for senge. Kun hvis situationen ikke kan afsluttes her, bliver patienten indlagt.

Trygheden betyder alt

Sundheds-og omsorgschef Inge Bank fra Silkeborg Kommune takkede for prisen og forklarede, hvad det er, som gør forskellen for patienterne.

– Vi har spurgt patienterne, og svaret er, at det er trygheden, som gør forskellen. Det er afgørende, at det er let tilgængeligt, og at de kan kontakte sygeplejersken døgnet rundt, siger Inge Bank. gij@kl.dk 

Fakta

Projektet "Fleksible Indlæggelser" er udviklet i samarbejde mellem Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg, Silkeborg Kommune og praktiserende læger.

Fleksibel indlæggelse er et tilbud til udvalgte patienter med: KOL, hjertesvigt- og flimren, inflammatoriske tarmsygdomme samt kroniske leverfunktionsnedsættelser.

Emneord
Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Silkeborg får pris for fleksible indlæggelser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger