Arkivfoto
Arkivfoto
22.01.2019 kl. 10.30

Kommunerne skal sætte farten i sundhedsreform

Kommunalpolitikerne skal bestemme tempoet i udviklingen af det nære sundhedsvæsen. Derfor er den demokratiske indflydelse i de 21 sundhedsfællesskaber afgørende, siger Jette Skive, formand for KL's Sundheds-og Ældreudvalg.

Formanden for KL's Sundheds- og Ældreudvalg, Jette Skive (DF), kunne her til formiddag byde velkommen til en fuld sal på KL's sundhedskonference i Kolding. 1.100 deltagere fra hele sundhedsvæsenet er samlet for blandt andet at diskutere udspillet til den længe ventede sundhedsreform.

I sin åbningstale udtrykte Jette Skive glæde over de 21 nye sundhedsfællesskaber, som regeringen vil skabe. Her får både landets borgmestre og udvalgsformanden en fast plads i den politiske overbygning.

– Vi er i KL glade for, at regeringen lægger op til, at kommunerne sikres en demokratisk indflydelse i de 21 sundhedsfællesskaber. Og vi er glade for, at regeringen lægger op til, at det er sundhedsfællesskaberne, som beslutter, hvilke områder og i hvilken hastighed omstillingen skal ske. Det er vigtigt, at vi sikrer os den nødvendige tid, siger Jette Skive.

Ifølge Jette Skive kan Sundhedsfællesskaberne være med til at sikre, at der tages højde for kommunernes forskellige udgangspunkter i forskellige steder her i landet.

LÆS OGSÅ Sygehuset kommer hjem i stuen
FOR ABONNENTER

– Det er helt afgørende, at det er kommunalpolitikere, der har det politiske ansvar for de kommunale opgaver, som skal være i det nære sundhedsvæsen. For på den måde kan vi sikre, at det er særligt kommunale præg, som bæres tydeligt igennem i de beslutninger, der træffes fremover, siger Jette Skive.

Husk penge og hænder

De massive udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor med flere ældre og flere borgere med kroniske lidelser, var også et centralt emne i åbningstalen.

– Det voldsomme demografiske pres er lige om hjørnet, og vi ser en udvikling, hvor sundhedsområdet fylder mere og mere i det offentlige forbrug. Derfor er det helt afgørende, at der følger penge med til de nye opgaver. Vi får ikke enderne til at mødes, hvis vi ikke får nogle nationale rammer til at styrke det nære sundhedsvæsen, siger Jette Skive.

Udover penge er det også afgørende, at der findes løsninger på de rekrutteringsproblemer, som mange kommuner i dag bakser med.

LÆS OGSÅ Mænd vil gerne tale om sorg
FOR ABONNENTER

– Vi skal finde ud af, hvilke kompetencer der er brug for, og vi skal arbejde endnu mere med kvaliteten i vores tilbud. Om regeringens udspil er svaret eller ej, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Uanset hvad må man sige, at retningen er den rigtig. Flere skal behandles i det nære. Det giver rigtig god mening. Både for borgerne og for samfundet, siger Jette Skive. gij@kl.dk 

Emneord
Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne skal sætte farten i sundhedsreform Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger