Regeringen vil løfte rekrutteringen til sundhedsvæsenet. Her er det SOSU-elever i Randers. Foto: Pressefoto
Regeringen vil løfte rekrutteringen til sundhedsvæsenet. Her er det SOSU-elever i Randers. Foto: Pressefoto
18.01.2019 kl. 11.04

Nyt udspil skal sikre flere hænder i sundhedssektoren

Regeringen præsenterer 25 tiltag, der skal sikre, at der er nok hænder til at læse fremtidens sundhedsopgaver.

Regeringen vil bruge 100 millioner kroner i 2019 på at uddanne flere læger og sygeplejersker. Desuden skal antallet af SOSU-praktikpladser øges. Det er blandt de 25 tiltag, som regeringen i dag fredag har præsenteret som opfølgning på regeringen udspil til en sundhedsreform, der blev præsenteret pnsdag. 

De nye hænder skal bruges på sundhedsområdet, der i de kommende år kan se frem til flere opgaver, fortæller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

– Uden vores dygtige sygeplejersker, læger, SOSU-hjælpere, og mange andre kunne vores sundhedsvæsen ikke hænge sammen. I fremtiden får vi brug for endnu flere – og dem kan man nu engang ikke trylle frem. Det er derfor, vi i dag præsenter handlinger, der både på kort og langt sigt kan sikre flere medarbejdere. Det er en ambitiøs og ordentlig løsning på, hvor vi tager sundhedspersonalet alvorligt, og sørger for, at det bliver mere attraktivt at arbejde i det danske sundhedsvæsen, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

60 millioner kroner skal bruges til at rekruttere flere læger, mens 40 millioner skal bruges til at rekruttere flere sygeplejersker.

LÆS OGSÅ Ældreboom kræver 3.000 ekstra SOSU'er om året

– Vi har allerede optaget flere på sygeplejerskeuddannelsen, men vi kommer til at få brug for endnu flere dygtige sygeplejersker, og derfor løfter vi altså også her markant. Samtidig lægger vi op til, at sygeplejerskerne i fremtiden i højere grad får mulighed for at bruge deres faglige kompetencer uden at skulle have opgaven uddelegeret fra en læge, siger Ellen Trane Nørby.

Udspillet skal sikre, at der fra 2022 optages 2.000 flere elver på sygeplejerskeuddannelsen. Derudover vil regeringen forsøge at få nogle af de knap 29.000 deltidsansatte sygeplejersker til at arbejde fuld tid, siger Ellen Trane Nørby.

– Vi skal have skabt nogle bedre rammer, så der er flere, der kan se sig selv arbejde fuld tid – for de timer gør en meget stor forskel. Faktisk er det sådan, at hvis 17 procent af dem, der i dag er ansat på deltid arbejdede 1,3 time mere hver uge, ville det svare til, at der blev ansat 1000 flere sygeplejersker. Men det kræver, at vi skaber et sundt og godt arbejdsmiljø, og det vil vi drøfte med arbejdsmarkedsparternes forskellige parter,” siger Ellen Trane Nørby.

På SOSU-området vil regeringen bruge den kommende dimensioneringsaftale til at udvide antallet af praktikpladser til SOSU-assistenter. Derudover har regeringen og Dansk Folkeparti i finanslovsaftalen for 2019 indgået en række aftaler, der skal øge rekrutteringen på SOSU-området.

LÆS OGSÅ Varde finder ny vej til at løse udfordringer med SOSU-rekruttering

Du kan læse ministeriets pressemeddelelse her. Du kan også læse hele udspillet her. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nyt udspil skal sikre flere hænder i sundhedssektoren Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger