Foto: Les Kaner / Sundheds- og ældreministeriet
Foto: Les Kaner / Sundheds- og ældreministeriet
18.01.2019 kl. 10.24

Ældreminister opgiver omstridt lovforslag

Ældreminister Thyra Frank dropper afbureaukratiseringsforslag efter kritik

Kommunerne skal fortsat have pligt til at lave en tilsynspolitik for hjemmeplejen. Det meddeler Sundheds- og ældreministeriet.

Ældreminister Thyra Frank (LA) havde lagt op til, at kommuner ikke lave skulle have pligt til at vedtage og offentliggøre deres politik for tilsynet med hjemmeplejens hjælp til ældre. Lovforslaget skulle have reduceret mængden af regler, der regulerer ældreområdet.

Men efter kritik af forslaget, har ældreministeren nu besluttet at droppe planerne og undlade at fremstille lovforslaget.

–Jeg synes, vi skal lovgive, hvis det giver mening. I denne sag har jeg lyttet til, at interessenterne har udtrykt bekymringer om blandt andet, at ældrerådene i kommunerne mister indflydelse, hvis vi gennemfører forslaget. Samlet er bekymringerne så alvorlige, at forslaget trækkes. Nye love skal ikke kun give mening på Christianborg – de skal også give mening ude i virkeligheden, siger Thyra Frank.

LÆS OGSÅ Ældre Sagen lægger sag an mod Hjørring Kommune

Ældreråd ville miste indflydelse

Et af problemerne med at fjerne pligten til at udarbejde tilsynspolitikker var ifølge interesseorganisationen Danske Ældreråd, at de kommunale tilsynspolitikker giver de lokale ældreråd mulighed for at påvirke området. Kommunerne har nemlig pligt til at høre de lokale ældreråd.

Derfor frygtede Danske Ældreråd, at de lokale ældreråd ville miste indflydelse, hvis lovforslaget blev vedtaget.

– Medlemmerne af de 98 ældreråd skal rådgive kommunalbestyrelserne om alle forhold, der har indflydelse på ældres hverdag. Med en afskaffelse af kommunernes pligt til at udforme tilsynspolitikker ville ældrerådene, og dermed de ældre i kommunerne, have mistet en indsigt i kommunens måde at arbejde på, og det ville have været en demokratisk udfordring, siger Erik Stagsted, der er landsformand for Danske Ældreråd.

Men nu er frygten afløst af tilfredshed hos Danske Ældreråd.

LÆS OGSÅ Sådan får kommunalt ansatte et langt arbejdsliv

– Det har hele tiden været Danske Ældreråds holdning, at ude i kommunerne er tilsynspolitikkerne gode redskaber til at forbedre kvaliteten i hjemmeplejen, og derfor så vi lovforslaget om at afskaffe dem som et kvalitetsmæssigt tilbageskridt for borgerne. Vi har i Danske Ældreråd haft en god dialog med ældreministeren om problemerne i lovforslaget, og vi er selvfølgelig tilfredse med, at hun på den baggrund har besluttet sig for at trække det tilbage, siger Erik Stagsted.

Thyra Franks beslutning om at droppe lovforslaget betyder, at hun nu kun har et bebudet lovforslag tilbage for folketingsåret 2018/19. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ældreminister opgiver omstridt lovforslag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger