Foto: Screendump / statsministeriet
Foto: Screendump / statsministeriet
16.01.2019 kl. 10.05

Nu er det officielt: Regeringen vil nedlægge regionerne

Regionerne bliver nedlagt og ansvaret for sundhedssektoren skal fordeles på en ny struktur bestående af tre niveauer. Det er kernen i regeringens udspil til en sundhedsreform, som blev præsenteret i statsministeriet i dag.

Regeringen vil nedlægge regionerne. Det står klart, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) flankeret af finansminister Kristian Jensen (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), børne- og socialminister Mai Mercado (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i dag præsenterede regeringens udspil "Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder", der er en reform af sundhedssektoren.

– Vi har et sundhedsvæsen, der har en udtalt mangel på nærhed, hvor alt for mange skal rejse langt for behandling og kontrol. Det er et sundhedsvæsen, der mangler sammenhæng. Det kan vi gøre bedre, og det skal vi gøre bedre. Med udspillet i dag sætter vi en retning, så vi de næste år kan skabe et bedre og stærkere sundhedsvæsen, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på pressemødet.

Udspillet betyder, at regionerne bliver overflødige, og dermed bliver 205 regionsrådspolitikere arbejdsløse. Efter planen skal det ske ved udgangen af 2020. Derefter skal regionerne nedlægges og en helt ny struktur for landets sundhedsvæsen træde i kraft.

Den vil bestå af en national bestyrelse, der skal hedde Sundhedsvæsenet Danmark og skal stå for den overordnede planlægning af sundhedsvæsenet. Sundhedsvæsenet Danmark skal ledes af en bestyrelse på 11 personer.

LÆS OGSÅ Frygt, bekymringer og lidelser: Reaktioner på regeringens sundhedsreform

Under den nationale bestyrelse skal ligge fem sundhedsforvaltninger, som får ansvaret for supersygehusene. Sundhedsforvaltningerne skal ledes af politisk udpegede personer, og ifølge statministeren håber regeringen, at de nuværende regionsrådsformænd vil stå i spidsen for de fem sundhedsforvaltninger, der skal følge de nuværende regionsgrænser og have hovedsæde samme sted som de nuværende regioner. Sundhedsforvaltningernes formænd skal også sidde i bestyrelsen for det nationale niveau.

Endelig skal der oprettes 21 sundhedsfællesskaber, som skal omfatte 4-5 kommuner. De skal styres af blandt andet borgmestre og sundhedsudvalgsformænd fra de deltagende kommuner. Sundhedsfællesskaberne skal bygges op omkring akutsygehusene. Det skal sikre en bedre sammenhæng mellem sygehuse, de praktiserende læger og kommunerne. Dermed er kommunerne tiltænkt en større rolle i fremtidens sundhedsvæsen i form af forebyggelse og behandling.

Regeringen vil afsætte seks milliarder kroner i en såkaldt Nærhedsfond, som blandt andet skal bruges til nye læge- og sundhedshuse ude i landet. Regeringen regner med at reformen vil spare 2,3 milliarder kroner på administrationsudgifter. De penge skal blandt andet bruges til at finansiere Nærhedsfonden.

Målet med reformen er ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen at nedbringe antallet af sygehusbesøg med 500.000 og antallet af indlæggelser med 40.000 i 2025. 

LÆS OGSÅ KL om sundhedsreform: Sørg for at pengene følger med

Du kan læse regeringens udspil på Sundhedsministeriets hjemmeside.

Regeringen har desuden præsenteret et faktaark om sundhedsreformen. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nu er det officielt: Regeringen vil nedlægge regionerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger