Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
11.01.2019 kl. 10.23

Efter hvidvasksager: KL står bag råd, der skal sikre tillid mellem kommuner og banker

Storbankers medvirken til skatteunddragelse og hvidvask af sorte penge får flere kommuner til at true med at droppe deres bankforbindelse. Nu nedsætter KL et råd, som skal udarbejde principper, der sikrer tillid mellem kommuner og banker.

Panama-papers, lux leaks og hvidvask af sorte penge vækker bekymring i kommunerne. Derfor har KL nedsat et råd, der skal udarbejde en række principper for bankernes og kommunernes samspil. Det skriver KL i en pressemeddelelse.

– Som kommunalpolitikere har vi ansvaret for borgernes skattekroner, og borgerne skal have tillid til, at de politikere, de har valgt, sørger for, at den bank, kommunen indgår aftale med, forvalter pengene godt og tager de fornødne moralske og etiske hensyn, siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse.

Rådet skal inden sommer have udarbejdet et sæt såkaldte governance-principper eller forventninger til samarbejdet mellem kommunerne og de banker, der står for kommunernes bankforretninger.

– Principperne skal indeholde kommunernes forventninger til bankerne i forhold til det samfundsmæssige ansvar og etiske og moralske forhold. Det handler i høj grad om at sikre tillid og troværdighed i samarbejdet. Hvis en kommune vælger at tilslutte sig principperne, bliver det en del af kontrakten med banken, som så også skal følge op på principperne og vise, at de efterlever dem, siger Jacob Bundsgaard.

LÆS OGSÅ Ny OPS-enhed mødes med kommunal skepsis allerede inden den er dannet

Formand for rådet bliver KU-professor Rasmus Feldthusen. Desuden skal Ulrik Nødgaard, direktør i Finans Danmark, være medlem af rådet. jki@kl.dk 

 

Kommunernes kontrakter skal gennemgås

Ud over rådet vil KL igangsætte to andre initiativer, som skal skabe større klarhed for kommunerne:

  • KL vil bede et advokatfirma om at gennemgå et antal kommuners kontrakter med banker. Formålet er at få et bredt billede af de eksisterende kontrakter og vurdere kontrakternes indhold og karakter, herunder kommunernes handlemuligheder, hvis der opstår mistanke om uhensigtsmæssigheder/fejl hos banken. Formålet er også at se på, om der er behov for at drøfte nærmere med myndigheder og tilsynsmyndigheder for at styrke kommunernes muligheder og tryghed i forhold til de kontrakter, der indgås.
  • KL vil herefter sammen med advokatfirmaet udarbejde en guideline til kommunerne om "kontraktvilkår ved udbud af bankforretninger".  Denne guideline skal give kommunerne et lettilgængeligt redskab ved fremtidige udbud af bankforretninger samt bidrage til at afklare rammerne ved udbud fremadrettet.

Kilde: kl.dk

Emneord
Økonomi, Udbud

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Efter hvidvasksager: KL står bag råd, der skal sikre tillid mellem kommuner og banker Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger