Foto: Lars Horn, Baghuset
Foto: Lars Horn, Baghuset
10.01.2019 kl. 13.25
KØF19

Kristian Jensen slår fast: Udligning er Folketingets opgave

En udligningsreform før et folketingsvalg er umulig. Men det er en tvungen opgave, som et nyt Folketing skal tage fat på efter valget. Det siger finansminister Kristian Jensen (V), der slår fast, at det er Folketinget og ikke kommunerne, der skal skrue et nyt udligningssystem sammen.

Et overvældende flertal af landets kommunalbestyrelsesmedlemmer venter utålmodigt på, at regeringen og Folketinget får lavet en reform af udligningssystemet. Det viser en rundspørge, som er at læse i den seneste udgave af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Under åbningsdebatten på Kommunaløkonomisk Forum 2019 i Aalborg, slap hverken KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), eller finansminister Kristian Jensen (V) for at forholde sig til udligningsdebatten.

Her slog finansministeren fast med syvtommersøm, at det er Christiansborgs opgave at strikke en reform af udligningssystemet sammen.

– Det må Folketinget og regeringen tage ansvar for. Der var ikke vilje til at lave en aftale i denne omgang, men det skal det næste folketing gøre, siger finansminister Kristian Jensen.

LÆS OGSÅ 40 kommuner med udligningsopråb: Kræver ændringer i udspil

Til helvede fryser til is

I Nyhedsmagasinet Danske Kommuners seneste nummer kan man læse, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) peger pilen tilbage på komunerne.

– Den dag, alle landets 98 kommuner er enige om, hvordan udligningen skal være, vil Folketinget kunne gennemføre det, lød det i et skriftligt svar fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Men den tilgang til arbejdet med et nyt udligningssystem er finansminister og regeringskollega Kristian Jensen altså ikke enig i. Tværtimod.

– Hvis vi skal vente på, at de 98 kommuner bliver enige, så kommer vi til at vente, til helvede er frosset til is to gange. Vi er nødt til i Folketinget at tage ansvar for at tage beslutningen om, hvad der skal ske med udligningssystemet.

LÆS OGSÅ Efter afvisning af aktindsigt i udligning: Lokalpolitikere kritiserer lukkethed

Så landets kommunalbestyrelsesmedlemmer kan regne med, at de får en ændring af udligningssystemet efter næste valg?

– Ja, det får de. Det bliver formentlig ikke den reform, de alle ønsker, men presset er massivt, og folketingspolitikerne erkender også, at der er behov for en reform, siger Kristian Jensen.

Sidste år på KØF lovede du på vegne af økonomi- og indenrigsministeren, at der ville komme en løsning. Nu lover du igen, at der kommer en løsning. Holder løftet denne gang?

– Jeg tror slet ikke, det kan lade sig gøre at køre videre uden en reform af udligningssystemet. Så mellem det kommende folketingsvalg og kommunalvalget i 2021 vil der komme en udligningsreform. Vi skal måske opdatere grundlaget for arbejdet på nogle få punkter, men vi er klar til at starte arbejdet igen, siger Kristian Jensen.

LÆS OGSÅ Venstre skal bide sig fast i forhandlingsbordet
FOR ABONNENTER

Håber indenrigsministeren lytter

Hos kommuneforeningens formand, Jacob Bundsgaard, er der glæde at spore over den utvetydige melding fra finansministeren.

– Jeg er glad for, at finansministeren slår fuldstændig fast, at opgaven med at lave et nyt udligningssystem er en opgave for Folketinget og regeringen. Og det håber jeg da også, at indenrigsministeren lytter til. Han kunne ikke komme i mål med opgaven, og det kan selvfølgelig godt være lidt frustrerende at være indenrigsminister, når man ikke kan løse opgaven. Men det er en folketingsopgave, og det er en bunden opgave at lave en udligningsreform på den anden side af folketingsvalget, siger Jacob Bundsgaard.

Finansministeren lovede også sidste år, at der ville komme en løsning. Tror du på, at det bliver til noget denne gang?

– Folketinget har lavet lap på lap, hver gang der er lavet en ændring i forudsætningerne eller datagrundlaget for udligningssystemet. Det er uholdbart, og i længden er man nødt til at lave en reform. Det er bredt anerkendt, og måske bliver det på et tidspunkt også anerkendt af indenrigsministeren, at der er brug for en udligningsreform, siger Jacob Bundsgaard.

LÆS OGSÅ Regeringen bøjer sig for Venstre: Vil skære på udlændingetilskud

Kommunaløkonomisk Forum 2019 fortsætter i dag torsdag og i morgen fredag med fokus på kommunernes økonomi. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kristian Jensen: Udligning er Folketingets opgave Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger