Kristian Jensen i debat med Jacob Bundsgaard på KØF 2019 i Aalborg. Foto: Lars Horn, Baghuset
Kristian Jensen i debat med Jacob Bundsgaard på KØF 2019 i Aalborg. Foto: Lars Horn, Baghuset
10.01.2019 kl. 11.29
KØF19

KL-formand: Vi rammer budget-bulls eye, men må ikke få mere fleksibilitet i planlægning

Kommunerne rammer bulls eye i budgetlægningen, mener KL-formand Jacob Bundsgaard (S). Alligevel vil finansministeren ikke give mere fleksibilitet til kommunerne. For tilliden til, at aftalerne bliver overholdt, er der ikke, siger han.

Kommunerne har gjort sig fortjent til flerårige økonomiaftaler, så der kan komme mere fleksibilitet i budgetlægning. Det synspunkt fremførte KL-formand Jacob Bundsgaard (S) under åbningsdebatten på Kommunaløkonomisk Forum (KØF) i Aalborg. 

Men ikke overraskende var den indbudte gæst, finansminister Kristian Jensen (V), ganske uenig med kommunernes ønske om at slippe af med de et-årige aftaler, som hvert år falder på plads i en armlægning med regeringen.

– Da jeg overtog Finansministeriet, var det med et ønske om at arbejde for at lave flerårige aftaler med kommunerne. Det ønske har jeg principielt stadig, men vi har kunnet se, at de aftaler, vi har lavet om service og anlæg, ikke har været overholdt, sagde Kristian Jensen fra scenen, hvor han var i debat med KL's formand, Jacob Bundsgaard.

Men hvad regeringen kalder manglende aftaledisciplin, kalder kommunernes førstemand for "bulls eye".

LÆS OGSÅ 122 nye borgere koster Kerteminde kassen

– Vi overholder de aftaler, der er lavet. En overskridelse på 0,03 procent er "bulls eye", når 98 kommuner skal forhandle hver deres budget på plads. Så jeg synes egentlig, at vi er nået dertil, hvor man med stor tryghed kan gå ind i et mere fleksibelt system, sagde Jacob Bundsgaard om den overskridelse, som kommunerne samlet set har præsenteret i budgetterne for næste år.

Gummihammeren

Som reglerne er nu, skal kommunerne hvert år forhandle næste års økonomiske ramme på plads med regeringen. Herefter skal de 98 kommuner hver især vedtage et budget. Og de samlede udgifter skal så holde sig inden for den ramme, som regeringen og kommunerne, i form af KL, har forhandlet sig frem til. Det sker også i stor udstrækning, men det betyder ikke, at den hellige grav er velforvaret.

For den overordnede ramme er delt op i to dele. Serviceudgifter og anlægsudgifter. Og mens kommunerne overholder rammen for serviceudgifterne, så overskrider deres budgetter samlet set rammerne for anlægsudgifterne, altså nye skoler, svømmehaller og veje.

Og her finder men stopklodsen for flerårige aftaler, som vil betyde, at kommunerne det ene år kan brug lidt flere penge og det næste år lidt færre og på den måde holde sig inden for rammerne.

LÆS OGSÅ Alle partier bag budget med besparelser for en kvart milliard kroner

Men så længe kommunerne ikke overholder rammerne for anlæg, så giver snakken om flerårige aftale søvnløse nætter for finansministeren.

– Jeg frygter en tilbagevenden til nullerne, hvor kommunerne blev ved med at overskride budgetterne. Og hvis man så giver mulighed for flerårige budgetter, så er jeg bange for, at vi mister muligheden for at styre udgifterne. Og med netop anlægsudgifterne risikerer vi, at det fører til overophedning af økonomien, sagde Kristian Jensen.

Kommunaløkonomisk Forum 2019 fortsætter i dag torsdag og i morgen fredag med fokus på kommunernes økonomi. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne rammer budget-bulls eye, men må ikke få mere fleksibilitet i planlægning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger