Foto: Hørsholm Kommune
Foto: Hørsholm Kommune
07.01.2019 kl. 11.45

Hørsholms borgmester opfordrer S til at gøre Sjælsmark-børns trivsel uafhængig af kommunes tilsyn

Hørsholm Kommune har ansvaret for at holde øje med, om børn på Udrejsecenter Sjælsmark ikke trives og eventuelt tvangsfjerne børnene, siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye. Borgmesteren kalder det en pinlig opfordring.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

Børn, der mistrives på Udrejsecenter Sjælsmark, kan i yderste tilfælde tvangsfjernes. Der kan også være tale om aflastning eller tilsynsbesøg i nogle tilfælde. Opgaver som Hørsholm Kommune skal stå for. Det siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, ifølge Altinget.

Socialdemokratiet vil ifølge Tesfaye også undersøge, om kommunen bliver kompenseret for de mange sager om mistrivsel på Sjælsmark.

– Jeg er klar over, at der er en enkelt kommune, som får nogle ekstra opgaver, fordi der ligger et udrejsecenter der, og så må vi jo se på, om der kan være noget økonomi i det, siger han til Altinget.

Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), har i langt tid opfordret regeringen til at lukke Udrejsecenter Sjælsmark. Det har han gjort med henblik på børnenes situation. Borgmesteren har ikke meget til overs for Mattias Tesfayes udtalelser.

LÆS OGSÅ Syv ud af ti plejebørn modtager støtte

– Mattias Tesfayes opfordring er pinlig. Hvis han havde sat sig ind i tingene, ville han vide, at vi gør nøjagtigt, som han siger. I 2018 havde vi 51 sager om børnemistrivsel på Sjælsmark. Det svarer til over 40 procent af de underretninger om børn, som kommunen fik. Og jeg kan garantere, at vi behandler Sjælsmark-børnene med præcis samme respekt som resten af kommunens børn, siger Morten Slotved til Altinget.

Borgmesteren kan ikke fortælle, om kommunen har tvangsfjernet børn på grund af leveforholdene på Sjælsmark. Men han kan fortælle, at der i flere af de 51 sager er blevet taget beslutninger om ”aflastning eller andre tiltag”.

Morten Slotved har også en opfordring til Socialdemokratiet. Han ønsker, at de griber fat om problemets rod, så børnenes trivsel ikke skal være afhængig af Hørsholm Kommunes tilsyn. Udrejsecenter Sjælsmark drives nemlig af Kriminalforsorgen, men Hørsholm Kommune har tilsynspligt i forhold til centrets børn og unge.

– Når 51 ud af 118 børn på Sjælsmark er indberettet til kommunen, er der noget helt, helt galt med det botilbud, som Socialdemokratiet og regeringen tilbyder. Det er deres ansvar at komme med løsninger, der forhindrer mistrivsel, og det bør de påtage sig, siger borgmesteren til Altinget.

Debatten om, hvordan børnene har det på udrejsecentret, har fået opmærksomhed, efter en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler.

De øvrige røde oppositionspartier lægger pres på Socialdemokratiet for at gå med til at lade børnene flytte ud af centeret. sarp@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hørsholms borgmester opfordrer S til at gøre Sjælsmark-børns trivsel uafhængig af kommunes tilsyn Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger