Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.02.2019 kl. 09.40

Politikere vil droppe flyet: Vi skal gå forrest i klimakamp

11 hovedstadskommuner behandler nye klimapolitiker, og for mange af dem gælder, at byrådspolitikerne vil begrænse flytrafikken for de politikerne i forsøget på at gå forrest i bæredygtighedskampen.
tekst Signe Rosa Skelbæk

Næste gang lokalpolitikerne skal afsted til topmøde i Aalborg, bliver det måske uden indtjek i lufthavnen. Flere og flere af hovedstadens kommunalbestyrelser fremsætter nemlig forslag til klimaplaner, der blandt andet skal begrænse lokalpolitikernes brug af det CO2-tunge transportmiddel.

I øjeblikket er mindst 11 hovedstadskommuner i gang med at vedtage en ny klimapolitik, viser en optælling, DR P4 København har lavet.

Byrådenes klimapolitik handler typisk om at begrænse antallet af lokalpolitikernes flyrejser og om at kompensere for den CO2, som flyrejserne udleder.

Det kan for eksempel være ved at plante træer eller betale en ekstra pris til flyselskaberne, som de bruger på grønne projekter, oplyser DR.

LÆS OGSÅ Udvalgsflertal stemmer for klart ulovlig grødeskæring

Thomas Lykke Pedersen er socialdemokratisk borgmester i Fredensborg, som er en af de kommuner, der har været først på banen med planen om en klimapolitik.

– Vi vil beregne, hvad CO2-udledningen er for hver politiker, der rejser med fly, og så vil vi kompensere ved eksempelvis at plante noget skov, siger han.

Nej til forbud

Selvom klimaplanen ikke er vedtaget i Fredensborg byråd endnu, er det et skridt i den rigtige retning at tænke klima på alle områder, siger borgmesteren og fortsætter.

– Når vi flyver, så udleder vi rigtig meget CO2, og det er vigtigt for os at arbejde bæredygtigt i Fredensborg, så derfor diskuterer vi nu, at vi også skal være bæredygtige, når vi rejser, siger Thomas Lykke Pedersen.

LÆS OGSÅ Limfjordskommuner på pengejagt hos staten: Skal finde finansiering til gigantisk klimaprojekt

Det er dog ikke alle kommuner, der har planer om at fravælge indenrigsflyvningerne.

I Herlev, hvor Thomas Gyldal Petersen er socialdemokratisk borgmester, har fokus ligget et andet sted.

– I Herlev Kommune flyver vi meget lidt, og derfor har vi valgt at lægge fokus på energioptimering af vores bygninger, hvor vi de sidste tre år har løftet 1.500 ton CO2 ud af vores forbrug, siger han.

– Af og til er det en fornuftig ting at flyve, sådan at medarbejdere og politikere kan nå deres møder og andre arbejdsopgaver, og hvis der er nogle, der mener, at det skal være forbudt at flyve, så må de jo tage det op i Folketinget og lave et forbud, siger han. sisk@kl.dk 

LÆS OGSÅ Stevns vil have mere vild natur og biodiversitet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Politikere vil droppe flyet: Vi skal gå forrest i klimakamp Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger