Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.02.2019 kl. 14.00

Nyt regeringsforslag: Det skal være lettere for kommuner at adoptere

Et nyt forslag fra regeringen skal sikre, at sager om tvangsadoption kun skal forbi Ankestyrelsen. Det betyder, at det bliver lettere for kommuner at tvangsadoptere fra familier, der ikke fungerer.
tekst Signe Rosa Skelbæk

Det skal være lettere for kommuner at foretage tvangsadoptioner i sager, hvor forældre ikke er i stand til at varetage deres rolle, sådan at flere børn kan tvangsadopteres.

Sådan lyder meldingen fra børne- og socialminister Mai Mercado (K), der på vegne af regeringen fremsætter et forslag om at ændre adoptionsloven. Det indebærer, at sagerne fremover kun skal forbi Ankestyrelsen, som alene vil have ansvaret for at afgøre dem.

Ifølge Mai Mercado tager behandlingen af sagerne på nuværende tidspunkt for lang tid, fordi sagsforløbene ofte bliver gjort mere komplicerede af, at både Statsforvaltningen og Ankestyrelsen i dag skal behandle dem, skriver DKNYT.

Ingen mellemløsninger

– Administrative og bureaukratiske barrierer kan stå i vejen for, at der overhovedet rejses en sag om adoption uden samtykke, selvom det er bedst for barnet, siger hun ved fremsættelsen af forslaget.

LÆS OGSÅ Man kan ikke opsætte måltal for tvangsadoption

Udover at forenkle behandlingen, foreslår ministeren også at børnene, der får behandlet en sag om tvangsadoption, bliver flyttet direkte til den kommende adoptivfamilie. Som loven ser ud nu, skal barnet midlertidigt opholde sig hos en plejefamilie, mens vedkommende får afgjort sin sag. 

Ministeren har tidligere givet udtryk for, at tvangsadoptioner sker af hensyn til barnets tarv, og at hun derfor gerne ser, at flere kommuner benytter sig af adoptionerne uden samtykke.

Siden 2015 har kommunerne kun indstillet 22 børn til adoption uden samtykke, og af dem har Ankestyrelsen været enig i 16 af adoptionerne, oplyser DKNYT. sisk@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nyt regeringsforslag: Det skal være lettere for kommuner at adoptere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger