Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.02.2019 kl. 13.15

Røde partier i Århus vil legalisere hash

Står det til SF, Enhedslisten og Alternativet i Århus Kommune skal hashsalg legaliseres. Det forslag fremsætter de til byrådsmøde d. 6. marts. Et flertal i byrådet er dog imod.
tekst Signe Rosa Skelbæk

Århus Kommune har, som så mange andre storbyer, den senere tid haft uro i byen på grund af kriminelles kamp om hashsalget. Det får de tre partier SF, Enhedslisten og Alternativet til at foreslå Århus byråd, at Århus Kommune laver en forsøgsordning med legalisering af cannabis.

Formålet er at gøre det sværere for kriminelle at tjene enorme pengesummer på hashsalget, samtidig med at forslaget vil sikre, at kommunen kommer i tættere kontakt med borgere, der er på vej ud i et misbrug.

– Det er noget med at få det ind i kontrollerede omgivelser, så vi ved, hvordan det bliver solgt, og derefter få kontakt med de mennesker, der køber det, siger Liv Gro Jensen fra Alternativet til TV2 Østjylland.

Partierne sammenligner forslaget med den måde, Sverige håndterer alkoholsalg, hvor man skal besøge det statskontrollerede "Systembolaget", hvis man vil købe drikkevarer med en alkoholprocent på mere end 3,5 procent.

LÆS OGSÅ Rådmand til minister: Forbyd rygning på gaden

Forslaget møder dog modstand fra Socialdemokratiet og Venstre, og dermed tegner der sig ikke et flertal for forsøgsordningen.

Socialdemokratiets politiske ordfører Anders Winnerskjold frygter, at en legalisering af hash vil få endnu flere til at prøve stoffet.

– Vi synes, det er et dårligt forslag. Vi har allerede rigtig mange mennesker, der har psykiske lidelser, og vi skal ikke legitimere, at endnu flere muligvis får en psykisk lidelse, hvis flere ryger hash, siger han til DR Nyheder.

I Københavns Kommune har overborgmester Frank Jensen (S) tidligere af flere omgange foreslået en forsøgsordning med legalisering af hash, men har fået nej fra Christiansborg. sisk@kl.dk 

LÆS OGSÅ Slut med røg på Brøndbys kommunale udearealer

Frikommune

Århus Kommune er en frikommune. Som frikommune har man lov til at tænke ud af boksen og finde alternative løsninger til problemer.

En frikommune skal først ansøge om at få lov til at omgå de eksisterende regler. Dvs. forslaget med legalisering af cannabis skal først godkendes på Christiansborg, hvis der kommer flertal for det i byrådet i Århus.

Hvis forsøgene i de enkelte kommuner er en succes, kan de være inspiration til forenkling og forbedring af de statslige regler til glæde for alle kommuner.

I sidste runde frikommuneforsøg blev der udvalgt 44 kommuner, der blev organiseret i otte netværk.

Kilde: Økonomi- og indenrigsministeriet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Røde partier i Århus vil legalisere hash Felter med * skal udfyldes
 
Af: Johannes Jensen
Den 16.10.2019 kl. 11:50

Vi vil også være gode hæderlige danske

svar på: Røde partier i Århus vil legalisere hash

Vi vil ikke købe vores hash hos forbrydere, længere. Vi vil vide, hvad vores hash indeholder. Vi vil ikke være forbrydere fordi vi ryger hash, længere. Vi vil ikke betale til forbryderes forbrug af våben, motorcykler og eksplosiver, længere. Vi vil have, at pengene fra vores forbrug går til forebyggelse, og skoler. Vi ryger hash selvom det er ulovligt, men vi vil meget hellere ryge hash lovligt.

Af: Nicki gomez
Den 04.03.2019 kl. 05:51

hash

svar på: Røde partier i Århus vil legalisere hash

jeg er virkelig frustreret over at hash-cannabis ikke er lovligt i danmark. jeg er 22 og handicappet har en syn på minus 18 og 19 jeg har en konstant diskussion med min mor om hvorfor jeg ryger det. jeg er ikke god til mange mennesker af gangen jeg kan ingen gang være sammen med 5 personer uden min hjerne koger over. når jeg har røget mit hash bar 2 gange om dagen mere behøves jeg ikke for at jeg sagtens kan være sammen med 10 af gangen i stedet for. jeg kan formulere mine ord rigtig og tænker klare. jeg er så død træt af at kikke mig over skuldren være eneste gang jeg tænder op! jeg bliver virkelig ked af det når folk har opdaget jeg har røget det fordi det er u lovligt. og jeg er ikke en der gør u lovlige ting ud over at ryge en gang i mellem når jeg høre de måske vil lovlig gøre det blev jeg så glad jeg tænkte jeg kan være mig selv så men nu er jeg nød til at leve i skul i nu håber virkelig i tænker over hvor mange håb i ødelægger ved at lade os blive kriminelle

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger