Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Foto: Niels Hougaard
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Foto: Niels Hougaard
21.02.2019 kl. 10.39

Minister roser frikommuneforsøg

Siden 2016 er 79 frikommuneforsøg blevet godkendt.

En foreløbig status ovder den nuværende runde af frikommuneforsøg, der løber fra 2016 til og med næste år viser, at der indtil videre er blevet godkendt 79 forskellige frikommuneforsøg.

Udviklingen glæder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

– Der er leveret en stor indsats fra frikommunerne for at udtænke nye, borgernære velfærdsløsninger. Nu er forsøgene for alvor kommet i gang, og jeg glæder mig over at læse, at de første resultater er lovende. Frikommunernes ideer og erfaringer har allerede været med til at inspirere regeringen, og der er potentiale for mere, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Forsøgene spænder over alt fra akutteam af sygeplejersker, der kan rykke ud døgnet rundt til mikrolån til ledige, som kan forsøge sig som selvstændige.

LÆS OGSÅ Borgmestre glæder sig til at blive sat fri
FOR ABONNENTER

I øjeblikket er der frikommuneforsøg i gang i 38 kommuner, men flere kan nå at komme med på vognen, hvis de har lyst.

Den kommende frikommuneordning, den tredje af slagsen, betyder nemlig, at alle kommuner – og ikke blot de særligt udvalgte – har mulighed for at byde ind med forslag.

– Resultaterne af frikommuneforsøgene viser, at det er et værdifuldt redskab til mindre bureaukrati, færre regler og mere ansvar til de kommunale medarbejdere, der dagligt skaber velfærden. Frikommuneforsøgene har således potentiale til at fremme højere effektivitet i kommunerne. Jeg ser derfor frem til at fortsætte det tætte samarbejde med kommunerne i Frikommuneforsøg III, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Skal fjerne bureaukrati

Frikommuneforsøgene skal give kommunerne mulighed for at forsøge sig med alternative løsninger i opgaveløsningen, hvor uhensigtsmæssige regler forhindrer gode løsninger.

LÆS OGSÅ Begrænset af regler: Slip os løs som klimafrikommune

For nylig kritiserede KL dog selve frikommuneforsøgordningen for at være for bureaukratisk. I slutningen af sidste måned opfordrede KL-formand Jacob Bundsgaard (S) kommunerne til at holde igen med at byde ind på nye frikommuneforsøg.

– Vi har fået så mange meldinger ind på det her fra kommunerne, at vi vil meddele ministeren, at vi ikke kan anbefale kommunerne at gå ind i flere frikommuneforsøg, før man har fundet en bedre og mere smidig måde at gøre det her på, sagde Jacob Bundsgaard, der også er borgmester i Aarhus Kommune.

Den kritik fik Bundsgaards partikollega, kommunalordfører og folketingsmedlem Magnus Heunicke (S) til at afkræve økonomi- og indenrigsministeren et svar.

Det kom forleden, hvor Ammitzbøll-Bille slog fast, at frikommuneforsøgene skal være både enkle og ubureaukratiske. Men at der er visse minimumskrav, som skal overholdes.

LÆS OGSÅ Borgmestre glæder sig til at blive sat fri

– Som minister er jeg meget optaget af hensynet til borgerens retssikkerhed og transparens, når der laves forsøg på velfærdsområderne. Derudover ønsker jeg, at Folketinget får et godt erfaringsgrundlag for at vurdere, om forsøgene skal udbredes som en mulighed for alle kommuner, lød det i det skriftlige svar til Magnus Heunicke.

Økonomi- og indenrigsministeren pegede desuden på, at KL og regeringen i forbindelse med ledelses- og kompetencereformen den 1. februar har genbekræftet aftalen om at igangsætte flere frikommuneforsøg.

– Jeg er altid interesseret i dialog med KL og kommunerne om, hvordan vi kan optimere frikommuneforsøgene. Som optakt til Frikommuneforsøg III vil ministeriet derfor invitere KL til en drøftelse af rammerne for forsøget, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Der er deadline for nye ansøgninger om frikommuneforsøg den 1. april. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Her er regeringens nærhedsreform: Syv kommuner sættes helt fri
Emneord
Frikommune

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Minister roser frikommuneforsøg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger