4.800 ud af knap 8.000 statslige arbejdspladser er kommet på plads uden for København. Modelfoto. Colourbox
4.800 ud af knap 8.000 statslige arbejdspladser er kommet på plads uden for København. Modelfoto. Colourbox
21.02.2019 kl. 15.09

Status: 4.800 arbejdspladser er udflyttet

Lidt over halvdelen af de bebudede udflytninger af statslige arbejdspladser er gennemført. Det viser en statusopgørelse fra Finansministeriet.

Regeringen har med sine to Bedre Balance-planer bebudet udflytning af næsten 8.000 statslige arbejdspladser. Og det arbejde skrider fremad, viser en foreløbig status fra Finansministeriet.

Ifølge opgørelse er der siden den første plan blev præsenteret den 1. oktober 2015 udflyttet 4.800 arbejdspladser ud af de i alt 7.927 arbejdspladser, som indgår i de to planer. Bedre Balance II blev præsenteret i januar 2018.

– Arbejdet med at flytte og etablere et historisk stort antal arbejdspladser uden for København skrider planmæssigt frem. Nu er omkring 4.800 af de 8.000 statslige arbejdspladser flyttet til byer uden for København, og arbejdet fortsætter de kommende år, siger innovationsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

De 8.000 arbejdspladser er fordelt på 89 statslige afdelinger. Indtil videre er 44 afdelinger fuldt udflyttet. De fordeler sig på 51 byer.

LÆS OGSÅ Fællesskab og frivillighed sender tre landsbyer i finalen

– Når vi er færdige, vil 60 byer uden for København have fået tilført nye statslige arbejdspladser eller uddannelsesstationer. Det er arbejdspladser og uddannelsessteder, der skal være med til at understøtte vækst og udvikling lokalt, og de ville ikke have været der, hvis ikke regeringen havde sat sig for at skabe et Danmark i bedre balance. Det står i kontrast til den tidligere S-regering, der flyttede flere arbejdspladser til København, siger Sophie Løhde.

Få flytter med

De nye arbejdspladser uden for København er overvejende besat af ansatte, som ikke er flyttet med deres arbejdsplads. Ifølge opgørelse er omkring 20 procent af stillingerne besat af folk, der enten flyttede med ud i landet eller pendler til den nye arbejdsplads.

Tallet er ifølge Finansministeriet påvirket af, at en del af de 4.800 arbejdspladser er nyoprettede arbejdspladser og ikke udflyttede arbejdspladser. Det betyder, at det i sagens natur ikke har været muligt for nogen medarbejdere at flytte med.

Økonomien i udflytninger går ifølge Finansministeriet efter planerne. I hvert fald ser udgifter i forbindelse med udflytningerne ud til at svare til de senest udmeldte forventninger. Dog bemærker Finansministeriet i opgørelsen, at udflytningen af Udlændingestyrelsen til Næstved ikke er medregnet, og at andre udflytninger som for eksempel de nye skatteforvaltninger rundt omkring i landet og arbejdspladser i Forsvaret bliver finansieret særskilt. Forsvaret og SKATs etableringer ude i landet tæller mere end 2.300 af de 8.000 arbejdspladser, der skal udflyttes. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Fradrag skal lokke byboer til landet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 4.800 arbejdspladser er udflyttet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger