Uden for hovedstadsområdet er Aarhus den kommune, hvor borgerne har færrest boligkvadratmeter til rådighed. (Foto: Colourbox)
Uden for hovedstadsområdet er Aarhus den kommune, hvor borgerne har færrest boligkvadratmeter til rådighed. (Foto: Colourbox)
19.02.2019 kl. 10.22

Nye tal: Så meget plads bor danskerne på

Danskerne i hovedstadsområdet og storbyerne klumper sig sammen på færre kvadratmeter end i resten af landet.

Borgere i yderområderne kan strække armene lidt bedre end de danskere, der bor i hovedstadskommunerne og i storbyerne. Der er nemlig markant flere boligkvadratmeter at rutte med i kommuner som Samsø, Lemvig og Lolland, end der er i København, Albertslund og Aarhus.

Det viser en analyse, som KL's nyhedsbrev Momentum har lavet.

Undersøgelsen viser, at mens samsingerne i gennemsnit bor på 73 kvadratmeter per person, så må københavnerne nøjes med 40 kvadratmeter.

Artiklen fortsætter under danmarkskortet.

LÆS OGSÅ Forstad leger med fordomme i interaktive film

Forklaringen på de store forskelle i antal boligkvadratmeter skal ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, findes i de kommunale forskelle i boligmassen.

– Der er flere lejligheder i byerne, og lejlighederne er mindre end parcelhusene, som tilbage i 1970'erne blev bygget på 135 kvadratmeter og siden steg til 155 kvadratmeter, mens de få, der bliver bygget i dag, er oppe på omkring 200 kvadratmeter. Samtidig har man i byerne flere singlefamilier, mens man i landdistrikterne og de mindre provinsbyer har flere par, siger Curt Liliegreen til Momentum.

I Københavns Kommune, hvor borgerne har allermindst plads til hjørnesofaer og chaiselonger, peger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) på den store tilstrømning af borgere til hovedstaden som forklaring.

– Det er eftertragtet at bo i København, og for mange er det derfor ikke så vigtigt, hvor stort det er. Samtidig er der kommet fokus på klima og forbrug, hvor de nye generationer og familier tænker mere på deres ressourceforbrug og på at kunne bo mere minimalistisk. Desuden har nybyggeriet mere effektive kvadratmeter, hvor 70 kvadratmeter i dag ikke er det samme som for 30 år siden, siger Ninna Hedeager Olsen til Momentum.

LÆS OGSÅ København vokser med 100.000 de næste 12 år

Du kan læse hele Momentumhistorien på KL's hjemmeside. Analysen, der ligger til grund for historien, kan du finde samme sted. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nye tal: Så meget plads bor danskerne på Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger