Foto: KL
Foto: KL
07.02.2019 kl. 12.30

Nyt råd skal gennemgå bankforbindelserne

KL har udpeget de otte medlemmer til det råd, der inden sommeren 2019 skal formulere et oplæg til en række principper for samspillet mellem kommuner og banker, i kølvandet på hvidvask- og skattelysagerne.

Flere kommuner ytrede deres utilfredshed med bankernes ageren i forbindelse med en række sager om hvidvask og skattelyrådgivning. 54 kommuner er kunder i Danske Bank. Af dem drøftede tre ud af fem at skifte bank, viste Nyhedsmagasinet Danske Kommunernes undersøgelse i efteråret. Nogle kommuner har taget beslutningen om skifte Danske Bank ud på den baggrund.

I kølvandet på sagerne har KL besluttet at nedsætte et råd, som inden sommeren 2019 skal formulere et sæt såkaldte governanceprincipper til kommunernes samspil med bankerne.

Medlemmerne af rådet

Rådet består af otte medlemmer, som samlet set repræsenterer en bred vifte af erfaringer fra såvel den finansielle sektor som arbejdet med samfundsansvar og good governance.

Rådets medlemmer er:

LÆS OGSÅ Turisterne skal bruge to milliarder kroner mere på Sjælland

•Rasmus Feldthusen, professor, Københavns Universitet (formand)

•Ulrik Nødgaard, adm. direktør, Finans Danmark

•Birgitte Nauntofte, adm. direktør, Novo Nordisk Fonden

•Torben Möger Pedersen, adm. direktør, Pension Danmark

LÆS OGSÅ Beskæftigelsesborgmester: Kravet om seks overnatninger er meningsløst benspænd

•Signe Lynggaard Madsen, adm. direktør, SKI

•Jesper Zwisler, kommunaldirektør, Herlev Kommune

•Solvejg Schultz-Jakobsen, sekretariatschef, KL

•Pernille Christensen, juridisk chef, KL (sekretariat)

LÆS OGSÅ Vil droppe afgifter for udeservering

– Kommunerne forvalter store summer, og borgerne skal kunne have tillid til, at håndteringen af deres skattekroner sker på ordentlig vis. Derfor har vi nu et råd, som skal sikre, at der er tillid og troværdighed i samarbejdet mellem kommuner og banker, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) og fortsætter:

– Jeg er glad for, at det er lykkedes os at sammensætte et råd med bred erfaring. Og med professor Rasmus Feldthusen i spidsen har vi en stærk faglig kapacitet i spidsen for et kompetent råd, der både har stærke juridiske kompetencer og speciale i samfundsansvar og etik. Jeg ser frem til at modtage rådets oplæg til principper.

Større klarhed

Ud over rådet har KL også igangsat to andre initiativer, som skal skabe større klarhed for kommunerne.

For det første vil KL bede et advokatfirma om at gennemgå et antal kommuners kontrakter med banker. Formålet er at se på kommunernes handlemuligheder og eventuelle barrierer. Formålet er således også at se på, om der er behov for at drøfte nærmere med myndigheder og tilsynsmyndigheder for at styrke kommunernes muligheder og tryghed i forhold til de kontrakter, der indgås.

LÆS OGSÅ Konservative foreslår at droppe dækningsafgiften

For det andet vil KL herefter sammen med advokatfirmaet udarbejde en guideline til kommunerne om "kontraktvilkår ved udbud af bankforretninger".  Denne guideline skal give kommunerne et lettilgængeligt redskab ved fremtidige udbud af bankforretninger. tkn@kl.dk

Emneord
Banker, Økonomi, Erhverv

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nyt råd skal gennemgå bankforbindelserne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger