Kommunalbestyrelsen på Samsø forventes i eftermiddag at købe denne hurtigfærge til 37 millioner kroner fra Afai Southern Shipyard. Foto Samsø Kommune.
Kommunalbestyrelsen på Samsø forventes i eftermiddag at købe denne hurtigfærge til 37 millioner kroner fra Afai Southern Shipyard. Foto Samsø Kommune.
07.02.2019 kl. 11.00

Byråd vil købe hurtigfærge

Kommunalbestyrelsen på Samsø skal i eftermiddag tage stilling til etableringen af en hurtig færgerute mellem Samsø og Aarhus.

Det forventes at blive et ja til at købe en hurtigfærge, der kan sejle mellem Samsø og Aarhus, når kommunalbestyrelsen mødes i eftermiddag.

Det er en stor beslutning, der samtidig indebærer en ikke ubetydelig risiko. Den lille kommune kan nemlig komme til at hænge på et driftsunderskud på 10 millioner kroner.

Siden folkene bag den daværende hurtigfærge mellem Samsø og Aarhus, Issehoved, smed håndklædet i ringen i sommeren 2016, har man fra lokalpolitisk hold arbejdet på at få etableret en ny hurtigrute.

Australsk design mest attraktiv

Samsø Rederi har i november 2018-januar 2019 gennemført et åbent EU-udbud af en hurtigfærge via Kammeradvokatens udbudsplatform og med assistance fra OSK Shiptech i Aarhus. Resultatet af udbuddet var, at to værfter bød på opgaven: Damen Shipyard med et bud på 56 millioner kroner og Afai Southern Shipyard med et bud på 37 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Læk af fortrolige oplysninger fra byråd koster 10.000 kroner i bøde

Buddet fra Afai Southern Shipyard var også det mest attraktive af de to modtagne bud på andre parametre. Buddet fra DAMEN havde leverance i september 2020 i Tyrkiet og buddet fra Afai havde leverance 20. maj 2020 i Kina.

Der blev med udgangspunkt heri indledt forhandlinger med Afai Southern Shipyard i Kina, som nu er tilendebragt og klar til underskrift.

Hurtigfærgen er designet af Incat Crowther i Australien, som står bag næsten 500 designs og på nuværende tidspunkt 89 hurtigfærger i produktion på 18 værfter over hele kloden. De har fået bygget 50 af deres designs i Kina til dato og er tilfredse med kvaliteten på dette værft. 

Kannibalisme

Samsø Kommune har i forbindelse med oprettelsen af hurtigruten fået lavet en markedsanalyse, der viste, at 57 procent af trafikken for hurtigruten vil blive flyttet fra den nuværende rute Sælvig–Hou, der også ejes af kommunen.

LÆS OGSÅ Økommune tættere på ny færge

"Denne ”kannibalisme”-effekt medfører et betragteligt indtægtstab for denne rute, som der økonomisk skal tages højde for, idet det skal modsvares af et større kommunalt tilskud til denne rute", står der i dagens dagsorden-tekst. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Byråd vil købe hurtigfærge Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger