En sosu-medarbejder kan uddanne sig videre i mange forskellige retninger. Arkivfoto.
En sosu-medarbejder kan uddanne sig videre i mange forskellige retninger. Arkivfoto.
01.01.0001

Start på sosu-uddannelsen og end med en Phd.

Sosu-uddannelsen er vejen til mange muligheder og dermed også et godt valg for unge, som er bange for at vælge forkert, mener Underviser Pernille Vibholm fra Social- og Sundhedsskolen i Randers
tekst Sidsel Boye

Man kan komme ind på sosu-uddannelsen både med og uden studentereksamen, og man kan ende med en Phd.

Sådan skitserer underviser Pernille Vibholm, Social- og Sundhedsskolen i Randers, de potentielle muligheder i at vælge at starte på social- og sundhedsuddannelserne.

– Jeg tror, at det vil tiltale nogen at starte på en uddannelse, hvor man ikke behøver at lave det samme i 50 år, men altid kan uddanne sig videre. Man kan for eksempel blive både faglært og student (EUX) på fire år og syv måneder, og derefter har man adgang til 168 videreuddannelser. Det tror jeg ikke, at så mange ved, siger Pernille Vibholm.

Hun ser også området som et oplagt valg for de mange unge, som i dag er bange for at vælge forkert.

LÆS OGSÅ Sosu-assistenter med studenterhue mærker fordomme

– Hvis det er mennesker, man vil arbejde med, så er der et hav af muligheder for at gå videre på andre uddannelser. For eksempel som ergoterapeut, pædagog eller sygeplejerske, siger hun.

Sosu-medarbejder har været opfattet som noget, alle bare kan blive, men sådan er det ifølge Pernille Vibholm ikke.

– Alle kan ikke blive sosu. Der er meget, man skal kunne. Man skal kunne kommunikere på mange niveauer og være tillidsvækkende og støttende. Man skal også kunne udføre intimpleje ved et andet menneske. Men jeg synes, at det er en spændende uddannelse, blandt andet fordi den veksler mellem praktik og skole, siger hun.

Hun mener, det er vigtigt, at man klæder de kommende sosu-elever godt på med de nødvendige intro-forløb, så de får en forhånds forståelse for, hvad de går ind til.

LÆS OGSÅ Mere i løn og kortere uddannelse skal sikre SOSU'er i Fredericia

Men hun er ikke i tvivl om, at det vil være muligt at rekruttere det nødvendige antal til uddannelsen, hvis man gør det rigtigt.

– Der er et uforløst potentiale af mennesker i det her samfund, og det skal være en kombination af unge og modne. De unge skal også være der for at give et modspil, siger hun.

Pernille Vibholm er ikke i tvivl om, at lønnen er et håndtag man godt kan skrue på, hvis man vil have flere til at søge uddannelsen. Eksempelvis foreslår hun, at elever under 25 år med børn skal kunne søge voksenelevlønnen, som er cirka 20.000 kroner om måneden. sib@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Start på sosu-uddannelsen og end med en Phd. Felter med * skal udfyldes
 
Af: Mette
Den 15.02.2019 kl. 18:00

Skæv fordeling af voksenelevløn

svar på: Start på sosu-uddannelsen og end med en Phd.

Fint forslag at unge under 25 med børn skal kunne få voksenelevløn, men hvad med dem over 25 med børn de kan stadig ikke søge om voksenelevløn hvis ikke der er et års relevant erhvervserfaring.

Af: Jamileh
Den 13.02.2019 kl. 15:02

Videreuddannelse

svar på: Start på sosu-uddannelsen og end med en Phd.

Det er meget gode oplysninger der kommer her. Godt at vide hvilket valgmuligheden man har/får. For jeg synes når man søger oplysninger får man forskellige informationer. Hvad gøre en som mig hvilket har en sundhedsassistent uddannelse fra 2002 og ilke får muligheden for at læsse vider til Sygepleje uddannelse. Jeg har taget HF pakken i 8 måneder i Roskilde for 5 år siden. Desværre var jeg nød til at komme ud af det pga SU. Siden har jeg sammen m to forskellige afdelings sygepleje og Kliniksvejleder sendt motiverende ansøgning til Sygepleje skolen og nu 4 gange fået afslag. Det bliver sagt at jeg skal tage hele HF pakken før jeg kan ansøge om det. Keg uddyber det her for måske nogen andre er i samme situation som mig og virkelig brændere for det men kan ikke komme videre 😶😶😶

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger