Det er banebrydende, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard. Foto: Skive Kommune
Det er banebrydende, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard. Foto: Skive Kommune
19.12.2019 kl. 12.01

Skive får kæmpe energitilskud til verdensnyhed

GreenLab Skive har modtaget 80 millioner kroner fra Energistyrelsens energi-lagringspulje til opførelsen af verdens første anlæg i fuld skala til lagring og omdannelse af overskudsstrøm til andre energiformer. Det er banebrydende, siger borgmesteren om det store energieventyr.

– Det er en nyhed så banebrydende, at det kan være svært at finde jyske ord til at beskrive den. Sådan sammenfatter Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) sin reaktion på, at GreenLab Skive i dag har modtaget 80 millioner kroner fra Energistyrelsens energi-lagringspulje.

Pengene skal bruges til at skabe verdens første fuldskala P2X facilitet. P2X står for ’Power to X’ og handler om, hvordan man lagrer overskudsstrøm fra grønne energikilder som brint og ammoniak, så man kan bruge den på et senere tidspunkt, blandt andet i transportindustrien. A.P. Moller-Mærsk er en af de 11 partnere i projektet. Firmaet har et mål om, at have en CO2 neutral flåde i 2050.

– Lagring af strøm fra vindmøller og solceller er jo en af de helt store udfordringer i den grønne omstilling, siger Peder Christian Kirkegaard.

– Det er klart et af de største og bedste nyheder, der har ramt Skive Kommune i lang tid. At et anlæg, der skal arbejde med en teknologi, som hele verden venter på, bliver placeret her i Skive Kommune, det er meget stort, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard.

LÆS OGSÅ Tidligere toppolitiker skal stå i spidsen for grøn milliardsatsning

Det lange seje træk

Ifølge borgmesteren har man i fire årtier fra kommunens satset på at være i front med grønne energiløsninger. Den store knowhow, som er blevet oparbejdet, har senest blandt andet resulteret i etableringen af GreenLab Skive, hvor virksomheder, der vil være med på den grønne omstilling, skyder op. Nu sker det, som ildsjæle og foregangsmænd kun turde håbe på, da visionen om at skabe et P2X anlæg i Skive blev født i kommunens grønne udviklingsteam ’Energibyen Skive’ tilbage i perioden 2012-2014.

– Grøn energi er en del af vores dna på Skiveegnen. Vi brander os som Rent Liv-kommune, fordi vi gennemfører konkrete, grønne handlinger. Politisk set har vi i skiftende byråd gennem årtier været enige om, at det er den retning, vi vil satse på for at skabe udvikling på vores egn. Også opbakningen fra lokalsamfundet er enorm. Vi har meget stærke samarbejder både med vores erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner, og det er en vigtig nøgle til succes, siger Peder Christian Kirkegaard.

Bidrager til globale løsninger

Det er svært at spå om, hvor meget det kommer til at betyde, men stort er det. Borgmesteren tror ikke, at det bliver svært tiltrække den kvalificerede arbejdskraft.

– Verdens øjne vil nu rette sig mod Skive. De grønne virksomheder har ikke tidligere haft svært ved at tiltrække arbejdskraft, og det tror jeg heller ikke de vil have nu. Der er mange unge, der gerne vil arbejde i grønne erhverv og den grønne udvikling. Det giver rigtig meget mening for dem og den tendens er kun blevet stærkere, siger borgmesteren.

LÆS OGSÅ Begrænset af regler: Slip os løs som klimafrikommune

Borgmester glæder sig over det lokale potentiale i nye virksomheder og flere arbejdspladser, og samtidig har han det globale udsyn.

– Vi er så stolte af, at Skiveegnen nu bliver centrum for Danmarks næste energieventyr, og at vi kommer til at bidrage med konkrete løsninger på globale klimaudfordringer. Der har været mange gode dage på det seneste, men i dag er en hel særlig god dag, og det er en vidunderlig nyhed at modtage her op til jul, siger Peder Christian Kirkegaard. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Skive får kæmpe energitilskud til verdensnyhed Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger