Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
18.12.2019 kl. 11.46

Dropper forbud mod vegansk mad i daginstitutioner

Københavns Kommune har droppet forbud mod vegansk mad i kommunens daginstitutioner, og det kræver ikke længere en lægeerklæring at give sit barn en vegansk madpakke med. Ændringen er en del af CO2-venlig madstrategi.

København dropper krav om lægeerklæringer til børn, der spiser vegansk.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har droppet sin politik om, at daginstitutioner ikke må servere vegansk mad til børnene, og at man kun må give sit barn vegansk madpakke med, hvis man udfylder en ansøgningsblanket og får en lægeerklæring.

Niko Grünfeld, der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget for Alternativet, har arbejdet for at ændre kommunens politik i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening. Han glæder sig over resultatet.

– Jeg er rigtig glad for at konstatere, at forvaltningen har lyttet, så vi nu er sluppet af med de her rigide regler. Det giver selvfølgelig ikke mening, at man skal have en lægeerklæring for at kunne give sit barn en vegansk madpakke med, for det er selvsagt ikke en sygdom at leve vegansk.

LÆS OGSÅ 26 kommuner skal forsøge at få flere på fuld tid

Med den opdaterede politik må Københavns Kommunes daginstitutioner nu selv bestemme, om de vil servere vegansk mad, og om de som alternativ vil lade forældrene tage en vegansk madpakke med. Det er den rigtige vej at gå, mener Franciska Rosenkilde (Alt.), der er Kultur- og Fritidsborgmester i København.

– Det er en virkelig god nyhed, at daginstitutionerne i København fremover får langt større frihed til at servere en mere plantebaseret kost for vores yngste borgere. Mere grønt på tallerkenen er godt for både børn og voksne – og for klimaet.

Del af ny madstrategi

Den opdaterede politik er ifølge kulturborgmesteren en naturlig forlængelse af kommunens nye Mad- og Måltidsstrategi, der styrker kommunens indsats for bæredygtige måltider. I den har man blandt andet sat et mål om at reducere CO2-aftrykket af fødevarer brugt i de kommunale køkkener med 25 procent allerede i 2025.

– Vi skal helt generelt gerne have langt større frihed til at vælge grønnere mad. Derfor er det virkelig positivt, at mulighederne for at fremme det grønne på børnenes tallerkener nu bliver bedre. Når vi spiser, foretager vi også et valg og en klimahandling. Og når vi spiser grønt, udleder vi langt mindre CO2, siger Franciska Rosenkilde.

LÆS OGSÅ Sundhedsstyrelsen klar med nye forebyggelsespakker
FOR ABONNENTER

Eksperter i madkamp

Ernæringseksperter strides jævnligt om den veganske diæt. I Danmark fastholder Sundhedsstyrelsen, at de ikke kan anbefale vegansk kost til børn under to år. 

I Dansk Vegetarisk Forening hæfter formanden sig dog ved, at Sundhedsstyrelsen ikke direkte fraråder vegansk kost. 

– Der er forskel på ikke at anbefale noget og så fraråde det. Der er kommuner herhjemme, som tilbyder vegansk kost, fordi de godt forstår, at når myndighederne siger ”kan ikke anbefales”, så er det ikke det samme som, at kommunerne ikke må servere vegansk mad. Kommunerne må gøre fuldstændigt, som de har lyst til, siger Rune-Christoffer Dragsdahl i en artikel i Danske Kommuner.

Se Danske Kommuners artikel om vegansk mad i daginstitutioner her.

LÆS OGSÅ Forældre skal kunne afvise ikke-vaccinerede børn

Rettelse: Af tidligere udgave fremgik, at Københavns Kommune var afsender af budskab. Det var imidlertid partiet Alternativet. 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Dropper forbud mod vegansk mad i daginstitutioner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger