ATP sagde nej tak - men får opgaven alligevel. Pressefoto: ATP
ATP sagde nej tak - men får opgaven alligevel. Pressefoto: ATP
16.12.2019 kl. 15.49

Ny myndighed under ATP skal stå for seniorpension

Trods protester fra ATP’s bestyrelsesformand, Torben M. Andersen, bliver det ATP, der skal administrere og tilkende førtidspension fra 2021. Det har partierne bag seniorpensionen afgjort.
tekst Mads Brandsen

Det bliver en ny selvejende institution under ATP, der fra 1. januar 2021 skal administrere og tildele den nye seniorpension.

Det er forligspartierne bag aftalen om seniorpensionen mandag blevet enige om, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

I 2020 skal kommunerne midlertidigt løfte opgaven.

Selv om ATP allerede løser flere myndighedsopgaver, herunder Udbetaling Danmark, har beslutningen langt fra vakt begejstring hos ATP.

LÆS OGSÅ ATP vil ikke stå for ny seniorpension

Fredag kunne Nyhedsmagasinet Danske Kommuner fortælle, at ATP’s bestyrelsesformand Torben M. Andersen i et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skrev, at opgaven ikke burde løses af ATP.

– Som ATP’s administration har tilkendegivet i dialogen med Beskæftigelsesministeriet vurderes det stærkt uhensigtsmæssigt at placere tilkendelse af seniorpension i en myndighed under ATP, hed det blandt andet i brevet.

Peter Hummelgaard glæder sig ikke desto mindre over, at det netop bliver ATP, der får opgaven:

– Jeg er glad for, at vi nu har fundet en permanent løsning for administrationen af seniorpension, hvor vi giver ATP et år til at etablere den nye myndighed. Det skal bane vejen for, at borgere, uanset hvor de bor, bliver behandlet ens. Indtil den myndighed er på plads, har jeg fuld tiltro til, at kommunerne vil sørge for, at borgere med væsentlig nedsat arbejdsevne, og som opfylder kravene, får tilkendt seniorpension, siger han i pressemeddelelsen fra ministeriet.

ATP skriver i en skriftlig kommentar til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at man respekterer, at det er politikernes opgave at beslutte, hvem der skal løse opgaven – og at der peges på ATP-koncernen ’idet vi i forvejen løser en række vigtige samfundsopgaver, der handler om velfærdsydelser.’

– Vi kan lige nu ikke sige mere, idet lovbehandlingen om seniorpension ikke er afsluttet, og der også udestår en længere periode, hvor de teknisk-administrative samt juridiske rammer for en ny myndighed under ATP vil skulle fastlægges, skriver ATP.

Ifølge KL's formand Jacob Bundsgaard (S) er det borgerne, der taber med den nye beslutning. KL har hele tiden ment, at opgaven lå bedst i kommunerne. 

– Det er os i kommunerne, der kender dem, og vi har den praktiske og faglige erfaring og indsigt i at behandle sager som dem, der vil være tale om her. Den erfaring findes ikke hos ATP. Derudover har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering konkluderet, at en statslig seniorpension vil føre til dobbeltarbejde, ekstraarbejde, unødvendige udgifter og færre i arbejdsstyrken. Det har vi simpelthen ikke råd til. Derfor er det svært at se nogen mening her, siger Jacob Bundsgaard i en skriftlig kommentar. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny myndighed under ATP skal stå for seniorpension Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger