Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Foto: Steen Brogaard/Folketinget
16.12.2019 kl. 13.52

Byrådsmedlemmer efter Elbæks exit: Det er trist og stort – men partiet skal videre

Gejsten fejler ikke noget hos tre af Alternativets byrådsmedlemmer, der alle er spændte på fremtiden.
tekst Mads Brandsen

Til februar skal medlemmerne af Alternativet udpege, hvem der skal være partiets nye politiske leder.

Det står klart, efter at partistifter Uffe Elbæk mandag meddelte, at han trækker sig som leder. Det skete på et interimistisk pressemøde på det gadehjørne på Frederiksberg, hvor idéen om at danne et nyt politisk parti blev født for seks år siden.

Det er med blandede følelser, at tre af partiets byrådsmedlemmer modtog nyheden. Vi har bedt dem sætte ord på dagens store politiske nyhed.

– Jeg er ret ked af det. Jeg er helt sikker på, at vi nok skal rejse os og finde en ny vej at gå, men Uffe har spillet en kæmpestor rolle, og jeg kommer til at savne ham meget, lyder det fra Liv Gro Jensen, der er byrådsmedlem i Aarhus.

LÆS OGSÅ Brev til ministre hældes ned ad brættet: Afviser lovændring

Personligt kommer det dog nok ikke til at betyde det helt store for hendes engagement i den grønne sag. Hun har været medlem af Alternativet siden begyndelsen af 2017.

– Jeg kæmper for projektet og ikke for personer. Derfor betyder det som sådan ikke noget for mit politiske virke. Alle, der har fulgt med, har også hørt snakken om hans fremtid, men nu hvor det alligevel sker, er det godt nok en sur situation, siger hun.

Mette Refshauge Foged har siden 2017 repræsenteret Alternativet i Syddjurs Byråd. For hende har Uffe Elbæk også betydet ganske meget.

– Det er lidt stort. Vi skal lige finde ud af, hvordan vi forholder os til det, for det bliver da en kæmpe omvæltning. Uffe er blevet Alternativet, selv om der er rigtig mange andre, der har spillet en stor rolle. Nu må vi finde en ny leder, som medlemmerne kan bakke op om bredt, siger Mette Refshauge Foged.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlemmer holder fast i Alternativet

På sit pressemøde sagde Uffe Elbæk, at han synes, det vil være spændende med mere end en kandidat til posten. Det synspunkt deler Mette Refshauge Foged.

– Det må gerne være en af dem, der sidder i Folketinget, men det behøver det for min skyld ikke at være. Jeg kan ikke se, det skulle være et problem, at vores leder ikke sidder i Folketinget. Men heldigvis står vi i den situation, at ingen har sagt, at de gerne vil være leder, siger hun.

Uanset hvad der sker, klør hun fortsat på.

– Min mand sagde også lige til mig, at jeg ikke kan være medlem af et andet parti. Da jeg meldte mig ind, var det da også partiet, der gjorde det. Men jeg har været rigtig glad for Uffe, som jeg efterhånden har mødt mange gange, og som var meget interesseret i, hvordan vi så på tingene ude i kommunerne, siger hun.

LÆS OGSÅ Mens uroen ulmer, spirer optimismen
FOR ABONNENTER

På Københavns Rådhus glæder medlem af Borgerrepræsentationen og folketingskandidat Kåre Traberg Smidt sig over, at Uffe Elbæk træder tilbage som leder – men at han bliver som medlem af partiet.

– Indtil i dag har vi sagt, at Uffe var Alternativet. I morgen skal vi så sige, at han er en del af Alternativet. Han skal bidrage med sin store erfaring. Det glæder mig, at han ikke er ude – han vælger at gå selv frem for at blive gået og sørger for, at teten skal sendes sagligt og ordentligt videre til næste generation, siger han.

– Jeg vil gerne takke Uffe for alt det, han har gjort. Han vil blive skrevet ind i historiebøgerne – uanset Alternativets videre skæbne. Jeg vil gerne sige ham min udelte tak, fortsætter Kåre Traberg Smidt.

Han erkender dog, at der venter noget af en opgave forude.

LÆS OGSÅ Flertal tvinger Frank Jensen til at protestere over styreform

– Vi skal til at redefinere os selv, men også være endnu mere vakse ved havelågen omkring klima og sociale spørgsmål. Selv om man siger, at vi har sejret os selv til døde, gælder det om at holde os oppe. Hvis Alternativet skal have en chance, skal der også ske en udvikling og udskiftning, siger han.

Også han tror fortsat fuldt og helt på det politiske projekt.

– Jeg stiller op til Borgerrepræsentationen igen. Jeg stiller også op til Folketinget igen. Det ændrer intet for mig på den måde, lyder det fra Kåre Traberg Smidt.

Alternativet fik ved valget i 2017 valgt 20 medlemmer af landets byråd og kommunalbestyrelser. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Flere politikere søger aktindsigt i hemmeligholdte beregninger
Emneord
Byråd, Folketinget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Byrådsmedlemmer efter Elbæks exit: Det er trist og stort – men partiet skal videre Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger