KL’s formand Jacob Bundsgaard (S), LC-formand Anders Bondo Christensen og Lærerkommissionens formand Per B. Christensen til præsentationen i dag. Foto: Thomas Kokholm
KL’s formand Jacob Bundsgaard (S), LC-formand Anders Bondo Christensen og Lærerkommissionens formand Per B. Christensen til præsentationen i dag. Foto: Thomas Kokholm
16.12.2019 kl. 17.30

Bundsgaard og Bondo tror på arbejdstidsaftale for lærerne til foråret

Både KL og Danmarks Lærerforening tog godt imod Lærerkommissionens rapport. De ser den som et godt grundlag for at løse den bundne opgave at skaffe en arbejdstidsaftale til lærerne, inden OK21-forhandlingerne for alvor går i gang i foråret.

De to parter KL og Lærernes Centralorganisation tog godt imod Lærerkommissionens rapport, der blev præsenteret af kommissionsformand Per B. Christensen på Gungehusskolen i Hvidovre mandag eftermiddag.

KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) kvitterede for kommissionen grundige arbejde.

– Det var ikke den nemmeste opgave i verden. Rapporten løser det, vi bad om. I syv år har vi haft en situation, hvor vi ikke har haft en arbejdstidsaftale. Vi glæder os til at dykke ned i anbefalingerne. Vi skal bygge den tillid op, der blev nedbrudt med konflikten i 2013. Det, som rapporten understreger, er, at gensidig tillid mellem ledelse og medarbejdere er en forudsætning for en god folkeskole, sagde Jacob Bundsgaard og tilføjede:

– Vigtigst af alt synes jeg i virkeligheden er, at rapporten her vidner om en enorm stor kærlighed til folkeskolen og det, der foregår i skolen. Og der er en tro på, at den vigtigste samfundsbærende institution er så betydningsfuld, at det skal lykkes at få en arbejdstidsaftale. Det skal vi gøre alt for fra vores side, sagde Jacob Bundsgaard.

LÆS OGSÅ Vi har en klar aftale om forpligtende samarbejde og lokalt spillerum
FOR ABONNENTER

Ud ad samarbejdssporet

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen, der er formand for LC, var også meget positiv i sin vurdering.

– I giver os et fælles vidensgrundlag og en række gode analyser. Det er godt at få jeres blik ind i det, vi står med. Det, jeg synes for alvor er nyt i det her, det er det, kommissionen kalder samarbejdssporet. Det er en ny og vanskelig opgave. At erstatte de arbejdstidsregler, man har andre steder, med et samarbejdsspor. Der er ikke andre overenskomster, vi kan læne os op ad. Der skal vi for alvor tænke nyt. Men man kan sige, at vi har øvet os på det, siden vi indgik samarbejdsaftalen Ny Start. Nu skal vi så ned og snakke skoler og kommuner, sagde Anders Bondo Christensen.

LC formanden mener, parterne skal besinde sig på ikke at melde for hårdt ud.

– Som rapporten peger på, der hvor samarbejdet mellem ledelse og lærer virker, er der en god skole. Vi (KL og LC, red.) har allerede talt om, at vi skal starte med at tænke højt sammen i stedet for at præsentere løsninger for hinanden. Det med at komme med krav er ikke vejen frem, hvis det er et samarbejdsspor, vi skal ud ad. Og det skal løses, det er en bunden opgave, sagde Anders Bondo Christensen.

LÆS OGSÅ Historisk aftale for folkeskolen

Ret præcise anbefalinger

Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), er KL’s forhandler som formand for KL’s personaleudvalg. Han er også positiv.

– Det er en fin rapport, og der er lavet rigtig mange undersøgelser. Det har også været en meget modig kommission, for de har været ret præcise i deres anbefalinger. Det er godt og udfordrende for parterne. Så sidder vi hver især og kigger på nogle af anbefalingerne og siger, det er fint. Og så vil der være nogen, som vi ikke bryder os så meget om, siger Michael Ziegler.

KL’s forhandler ser det som et praktisk anvendeligt værktøj.

– Det, der var umuligt for to år siden og for fem år siden og for ni år siden, det er jo ikke pludselig med et snuptag blevet "a walk in the park". Men vi har en god platform. Det er et utrolig godt grundlag for de diskussioner, vi skal have nu, siger Michael Ziegler. tkn@kl.dk

LÆS OGSÅ Stor aftale skal sikre mandskab til kritiske funktioner i kommunerne

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Bundsgaard og Bondo tror på arbejdstidsaftale for lærerne til foråret Felter med * skal udfyldes
 
Af: Niels Christian Sauer
Den 23.01.2020 kl. 11:06

Håbet er lysegrønt

svar på: Bundsgaard og Bondo tror på arbejdstidsaftale for lærerne til foråret

Kommissionerapporten er ret beset ikke andet end en genopførelse af det arbejdstidsbilag fra 2015, som kostede chefforhandler Sine Sunesen jobbet midt i processen, fordi KL-direktør Kristian Vendelboe ikke ønskede nogen åbning overfor lærerne. I tiden siden da har KL systematisk modsat sig samarbejde med lærerne, der fx måtte trække KL i arbejdsretten på spørgsmålet om tidsangivelser på opgaveoversigterne., der skulle sikre den balance mellem opgaver og tid, som kommissionsrapporten nu igen peger på som helt afgørende for nogen form for enighed. Lærerne tabte som bekendt, og KL har ikke siden rykket sig en millimeter i dette afgørende spørgsmål.

Så det er desværre svært at se nogen mulig landingsbane for Ok21. Men håbet er lysegrønt...

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger