Østeuropæerne er en succeshistorie, mener et par vestjyske borgmestre. Arkivfoto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Østeuropæerne er en succeshistorie, mener et par vestjyske borgmestre. Arkivfoto: Ringkøbing-Skjern Kommune
09.12.2019 kl. 11.36

Østarbejdere bliver i Vestjylland – og det glæder borgmestrene

Andelen af østeuropæere i Danmark er mangedoblet de senere år – og det kan redde skoler og børnehaver fra lukning, lyder det fra flere borgmestre.

I flere børnehaver i de små byer i Vestjylland er anden af børn af østeuropæiske forældre op til 50 procent. Flere og flere af tilflytterne køber hus og stifter familie i Danmark, hvor de arbejder i landbruget og i produktionsvirksomhederne.

Og det vækker glæde på rådhuset. Borgmester i Ringkøbing-Skjern, Hans Østergaard (V), kan fremvise en arbejdsløshedsstatistik, hvor blot et par procent af indbyggerne er uden for arbejdsmarkedet.

– Jeg kan godt sige dig, at de her mennesker kommer med handskerne på. De er stabil arbejdskraft, de køber huse i vores små samfund. Og uden dem ville vi have færre børnehaver og skoler, det er helt sikkert, siger han til Jyllands-Posten.

Også hans borgmesterkollega og partifælle i Varde, Erik Buhl (V), glæder sig over arbejdskraften.

LÆS OGSÅ Fællesskab og frivillighed sender tre landsbyer i finalen

– Det her er en positiv historie for vores kommune. Tilflytterne fra Østeuropa kommer med præcis de kompetencer, som vi kan bruge i landbruget og for eksempel i fiskeindustrien, siger han til avisen.

Antallet af tilflyttere til Danmark fra Rumænien er over de seneste ti år steget fra 5.551 til 29.650, hvoraf de 18.700 bor i Region Midtjylland og Region Syddanmark.

Også ukrainere er der kommet flere af i Danmark. Her er der tale om en fordobling fra 6.286 i 2009 til 12.011 i år.

Af en en undersøgelse, som Ringkøbing-Skjern Kommune fik lavet i 2017, fremgår det, at 83 procent af deltagerne havde tænkt sig at blive i Danmark. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Otte områder i spil til Landsbyprisen 2019

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Østarbejdere bliver i Vestjylland – og det glæder borgmestrene Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger