Østeuropæerne er en succeshistorie, mener et par vestjyske borgmestre. Arkivfoto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Østeuropæerne er en succeshistorie, mener et par vestjyske borgmestre. Arkivfoto: Ringkøbing-Skjern Kommune
09.12.2019 kl. 11.36

Østarbejdere bliver i Vestjylland – og det glæder borgmestrene

Andelen af østeuropæere i Danmark er mangedoblet de senere år – og det kan redde skoler og børnehaver fra lukning, lyder det fra flere borgmestre.

I flere børnehaver i de små byer i Vestjylland er anden af børn af østeuropæiske forældre op til 50 procent. Flere og flere af tilflytterne køber hus og stifter familie i Danmark, hvor de arbejder i landbruget og i produktionsvirksomhederne.

Og det vækker glæde på rådhuset. Borgmester i Ringkøbing-Skjern, Hans Østergaard (V), kan fremvise en arbejdsløshedsstatistik, hvor blot et par procent af indbyggerne er uden for arbejdsmarkedet.

– Jeg kan godt sige dig, at de her mennesker kommer med handskerne på. De er stabil arbejdskraft, de køber huse i vores små samfund. Og uden dem ville vi have færre børnehaver og skoler, det er helt sikkert, siger han til Jyllands-Posten.

Også hans borgmesterkollega og partifælle i Varde, Erik Buhl (V), glæder sig over arbejdskraften.

LÆS OGSÅ Fællesskab og frivillighed sender tre landsbyer i finalen

– Det her er en positiv historie for vores kommune. Tilflytterne fra Østeuropa kommer med præcis de kompetencer, som vi kan bruge i landbruget og for eksempel i fiskeindustrien, siger han til avisen.

Antallet af tilflyttere til Danmark fra Rumænien er over de seneste ti år steget fra 5.551 til 29.650, hvoraf de 18.700 bor i Region Midtjylland og Region Syddanmark.

Også ukrainere er der kommet flere af i Danmark. Her er der tale om en fordobling fra 6.286 i 2009 til 12.011 i år.

Af en en undersøgelse, som Ringkøbing-Skjern Kommune fik lavet i 2017, fremgår det, at 83 procent af deltagerne havde tænkt sig at blive i Danmark. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Otte områder i spil til Landsbyprisen 2019

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Østarbejdere bliver i Vestjylland – og det glæder borgmestrene Felter med * skal udfyldes
 
Af: Poul Nygaard
egen
Den 29.03.2021 kl. 12:45

DU skulle skamme dig

svar på: Østarbejdere bliver i Vestjylland – og det glæder borgmestrene

Hej hjerteløse borgmester.

Du ønsker polakker og rumaner ect, hvor er dit landshjerte for OS DANSKER nu bliver jeg skamlig, rejs da til Polen hvis du er så glad for dem, hvad mon din familie siger til at leve i Polen. Du tager arbejdet fra os DANSKER skaber social nød, kriminalitet, misbruger ect med den holdning du besider. Der er snart valg gid du bliver valgt UD.

Poul

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger