Erik Flyvholm under Regionsudvalgets plenarsamling. (Foto: Regionsudvalget)
Erik Flyvholm under Regionsudvalgets plenarsamling. (Foto: Regionsudvalget)
06.12.2019 kl. 12.19

Ny kommissær: Ingen ambitioner om at ødelægge den danske model

Lovgivning om en fælles mindsteløn i EU bør ikke påvirke lande som Danmark, hvor arbejdsmarkedets parter selv klarer tingene. Det siger den nye EU-kommissær for beskæftigelse og sociale rettigheder.

Den nye kommissionsformand Ursula von der Leyen har siden sin udpegelse talt varmt for, at EU skal fastsætte en mindsteløn for medlemslandene. Den tanke huer de færreste i Danmark, hvor både fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer vil holde fast i den danske model.

I går torsdag var den nye kommissær for beskæftigelse og sociale rettigheder, Nicolas Schmit, som skal udføre planerne, nemlig på besøg under Regionsudvalgets plenarsamling i Bruxelles. Her spurgte både det svenske medlem af Regionsudvalget og danske Erik Flyvholm (V), hvilke planer den nye kommissær har med mindstelønnen i en nordisk kontekst.

Regionsudvalget

Hedder rettelig Det Europæiske Regionsudvalg og består af 350 medlemmer, som alle er valgt til lokale eller regionale myndigheder i EU’s 28 medlemslande. Danmark har ni medlemmer – seks kommunalbestyrelsesmedlemmer og tre regionsrådsmedlemmer. Det er et rådgivende organ i EU, som har ret til at blive hørt og afgive udtalelser om EU-lovgivning, der påvirker EU på et lokalt eller regionalt niveau. Det gør omkring 70 procent af EU-lovgivningen.

Svaret fra kommissæren lød, at kommissionen ikke har ambitioner om at ødelægge eller svække den danske model.

– For at alle skal forstå: Jeg støtter først og fremmest kollektive forhandlinger. Hvis der bliver indført en ramme for mindsteløn, som von der Leyen har foreslået, vil vi samtidig styrke kollektive forhandlinger i den sociale markedsøkonomi. Der, hvor kollektive forhandlinger fungerer godt og dækker alle eller en stor majoritet af lønmodtagerne, kommer vi ikke til at ødelægge, svække eller forandre noget. Systemet som findes i mange lande – mest i de nordiske lande – vil være absolut sikret, sagde Nicolas Schmit fra talerstolen på plenarsamlingen ifølge Regionsudvalgets presseafdeling.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

Vil holde op på løfter

Erik Flyvholm, der er formand for KL’s internationale udvalg, havde spurgt Schmit om planerne for mindsteløn, for at holde ham op på tidligere udmeldinger i blandt andet Europa-Parlamentet.

– Han har tidligere sagt, at han og kommissionen vil tage hensyn til lande, hvor der allerede findes velfungerende modeller, og det var vores ærinde at holde ham op på det, forklarer Erik Flyvholm.

Han og resten af de danske medlemmer i Regionsudvalget, der repræsenterer de danske kommuner og regioner, som er arbejdsgiver for omkring 600.000 danskere, er bekymrede for, at EU-lovgivning om en EU-mindsteløn vil komme i karambolage med et system, som de er glade for.

– Vi har et velfungerende arbejdsmarked, så hver gang nogen taler om at indføre lovbestemt mindsteløn i EU, så stritter vi jo i mod. Der kan være gode grunde andre steder i Europa til at sikre en mindsteløn, men de gode grunde findes ikke i Danmark og de andre nordiske lande, hvor arbejdsmarkedets parter aftaler vilkår, siger Erik Flyvholm.

LÆS OGSÅ Ledigheden er vokset voldsomt i mange kommuner

Djævlen ligger i detaljen

Han peger på, at hvis EU gennemfører ambitionerne om mindsteløn i form af et direktiv, så skal det i hvert fald tage højde for vilkårene i Danmark.

– Djævlen ligger jo i detaljen. Laver de et EU-direktiv, så vil danske aftaler kunne blive underløbet af EU-domstolen. Så vi har opfordret til, at Nicolas Schmit er meget opmærksom på at undgå at ødelægge eller underminere den danske model, siger Erik Flyvholm.

Med torsdagens udmelding fra Nicolas Schmit er Erik Flyvholm blevet bekræftet i, at EU-Kommissionen i hvert fald er opmærksomme på de danske interesser.

– Jeg hører, at han ingen ambitioner har om at gennemføre noget, som ødelægger et ellers velfungerende system. Så det er sådan set betryggende, siger Erik Flyvholm.

LÆS OGSÅ Minister åbner dør på klem for kommunale krav til beskæftigelsesindsats

Nicolas Schmit kommer til Danmark i næste uge, hvor han skal mødes med arbejdsmarkedets parter og besøge KL-huset. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny kommissær: Ingen ambitioner om at ødelægge den danske model Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger