Arkivfoto. Ikke Korskærparken.
Arkivfoto. Ikke Korskærparken.
02.12.2019 kl. 11.29

To beboere sender boligområde på ghettolisten

Korskærparken i Fredericia er tilbage på ghettolisten. To beboere med ikke-vestlig baggrund for meget tipper balancen.

Det lykkedes sidste år Fredericias boligområde Korskærparken at slippe af den såkaldte ghettoliste.

Men i år er boligområdet tilbage. Det skyldes ifølge Fredericia Kommunes formand for helhedsplanudvalget, Turan Savas (S), at der er to beboere med ikke-vestlig baggrund for meget.

Ghettolisten

Hvert år den 1. december offentliggør Transport- og Boligministeriet en liste over ghettoer og udsatte boligområder. Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Transport- og Boligministeriet.

– Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at vi er tilbage på ghettolisten. Det er to beboere, der gør udslaget, så det siger jo umiddelbart ikke noget om den positive forvandling, Korskærparken er inde i. For det er et område i rivende udvikling, og vi har i mange år arbejdet med at gøre det mere attraktivt at bo der. Det er ikke længe siden, vi kom i mål med at forny området både indvendigt og udvendigt, og det har vi endnu til gode at se de endelige resultater af, siger formanden.

Korskærparken, der blev landskendt i debatbogen "Helt ude i hampen" af Karina Pedersen, har en andel af ikke-vestlige beboere på 50,1 procent. Grænsen for det kriterium i forhold til ghettolisten er 50 procent. Sidste år var boligområdet lige netop under grænsen, men i år er området altså hoppet over grænsen.

LÆS OGSÅ Luften skal renses i udsatte boligområder

Også i forhold til et andet af ghettokriterierne  – andelen af beboere, der er uden for arbejdsmarkedet – er det marginaler, der skubber Korskærparken ind på ghettolisten. Her er grænsen 40 procent, og i Korskærparken er det 40,1 procent af beboerne, som er uden for arbejdsmarkedet. Også her svarer det til to beboere for meget.

Tallen er et historisk gennemsnit over de to foregående år, og i Fredericia Kommune mener de at have vendt udviklingen, så de næste år vil tallet for beskæftigelse være bedre end i år. Det siger projektchef for den boligsociale helhedsplan, Kasper Søstrøm.

– Vi har for længst knækket kurven for beboernes tilknytning til arbejdsmarkeden. Antallet, der står udenfor falder år for år, også når vi kigger på de seneste tal for i år, som ikke tæller med endnu. Så efter min vurdering er det et spørgsmål om tid, før udviklingen også kan aflæses i statistikken. Det er selvfølgelig målet at rykke Korskærparken så langt, at den permanent ligger meget fjernt fra, hvad man forbinder med en ghetto og et udsat boligområde, siger Kasper Søstrøm.

Årets ghettoliste blev offentliggjort i går søndag. Her figurer 28 boligområder rundt omkring i landet. Det er ét færre end sidste år. Blandt andet er Viborg Kommune nu ghettofri, hvis man skal følge ghettokriterierne.

LÆS OGSÅ Sociale viceværter opdager beboere i psykiske vanskeligheder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: To beboere sender boligområde på ghettolisten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger