Flere kommuner vil fritages for de nationale test. Regeringen venter på evaluering. Foto Colourbox
Flere kommuner vil fritages for de nationale test. Regeringen venter på evaluering. Foto Colourbox
30.08.2019 kl. 11.30

Sønderborg vil også have dispensation fra nationale test i skolen

Sønderborg Kommune melder sig nu i flokken af kommuner, der søger Børne- og Undervisningsministeriet om fritagelse for nationale test. Børne- og undervisningsministeren forventer snart at kunne fremlægge model, der afskaffer test for de mindste elever og ændrer testmodellen for de ældste.

Folkeskoleeleverne i Sønderborg kan måske se frem til at slippe for de nationale test i fremtiden. Et flertal i byrådet stemte i hvert fald for at sende en anmodning til undervisningsministeriet om fritagelse for de nationale test, som alle elever i Folkeskolen skal tage.

Flere og flere kommuner, heriblandt de store kommuner København og Aarhus, søger for tiden om dispensation fra reglen, og Sønderborg lægger sig i slipstrømmen.

– Debatten er i gang, og vinduet er åbent. De her test er ikke præcise. Resultaterne er ikke fyldestgørende, og de viser ikke, hvor elevernes niveau egentlig ligger. Vi har respekt for vores skolelærere og har tillid til, at de selv kan evaluere deres elevers evner, sagde byrådsmedlem for Socialdemokratiet, Jesper Smalling ifølge JydskeVestkysten, da sagen blev behandlet.

VIVE – Det nationale center for viden om velfærd – er i gang med en evaluering af de nationale test, som man regner med at kunne præsentere i løbet af efteråret.

LÆS OGSÅ Almindelig skolegang hjælper elever med særlige behov videre

I Sønderborg henviste Dansk Folkeparti og Venstre netop til, at man burde afvente evalueringen og fortsætte som hidtil, indtil resultaterne foreligger.

I Slesvigsk Parti var der intern uenighed – to var for og tre imod.

Minister klar til handling

De nationale test har været under skarp kritik fra lærerside og fra forskere. Børn- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har meldt ud, at regeringen indenfor en overskuelig fremtid vil afskaffe de nationale test i de mindste klasser.

Ministeren understreger, at hun også forventer en anden model for de ældste, men at hun indtil videre afventer evalueringen.

LÆS OGSÅ Børn er blevet yngre ved skolestart

– Men jeg skal da blive højst overrasket, hvis den kan overbevise mig om, at vi ikke skal have fundet et bedre testsystem end et testsystem, der er så fejlbehæftet som det nuværende. Vi kan jo ikke acceptere at have et testsystem, der er så fejlbehæftet, lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sønderborg vil også have dispensation fra nationale test i skolen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger