Foto Colourbox
Foto Colourbox
28.08.2019 kl. 11.00

Kampen for et røgfrit Roskilde

Roskilde Kommune og store dele af civilsamfundet går sammen for at forhindre, at unge begynder at ryge.

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge. På landsplan har der de senere år været en stigning i antallet af unge rygere. 28,5 procent af alle de 16 til 24-årige ryger dagligt eller en gang i mellem, viser den nyeste opgørelse.

Den udvikling arbejder gruppen Røgfrit Roskilde stærkt på at ændre gennem flere tiltag. Et af tiltagene er en hel uge fyldt med aktiviteter i både idrætsforeninger, klubber og til det årlige kulturarrangement Rabalder Festival. 

22 partnere fra lokale foreninger, klubber, skoler og frivillige ildsjæle har meldt sig ind i kampen om et Røgfrit Roskilde i samarbejde med Sundhedscentret, Roskilde Kommune.    

Alvorlig oplysende leg

I uge 35 afholder Røgfrit Roskilde en kampagneuge, som skal sætte fokus på tobaksrygning og dets risici via lege, quizzer og kolde facts. De forskellige aktiviteter målretter sig primært til børn og unge i håbet om at forebygge rygestart.

LÆS OGSÅ Ny direktør for børn og velfærd

– Alle kan blive enige om, at ingen børn og unge skal begynde at ryge. I lyset af at flere begynder at ryge, synes vi i kommunen, at det er vigtigt at fortsætte med at sætte fokus på de risici, der er ved tobaksrygning - og netop her giver en kampagneuge god mening, fortæller formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov (S).

Ugen byder på en række aktiviteter, som har til formål at skabe en bred viden om rygning, og de problematikker, der opstår, når man vælger at ryge - og det gælder både på de sociale og fysiske parametre.

I løbet af ugen har aftenklubberne mulighed for at prøve forskellige aktiviteter i Sundhedseksperimentariet. Her kan de unge lære mere om de risici, der er ved tobaksrygning gennem quiz, dilemmaspørgsmål og udforske cigarettens indhold. I de lokale idrætsforeninger er der også lejlighed til at mærke tobaksrygningens påvirkning på konditionen gennem fysiske aktiviteter. De kan nemlig afprøve på egen krop, hvordan det føles at have rygerlunger, når de kun må trække vejret gennem et sugerør - mens de er hårdt fysisk aktive - eller de kan lave tobaksstafetten, hvor de både bliver klogere på røg og få motion i samme omgang.

Information overalt

Borgerne i Roskilde vil også støde på ekstra information om tobaksrygning, når de møder op hos deres læge. For 31 almen praksisser i Roskilde har sagt ja til at støtte op om kampagneugen og sætte ekstra fokus på emnet i ugens løb.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

Ugen slutter af med et brag til 10-års jubilæet til Rabalder Festivalen - en kulturfestival, hvor man kan gå på opdagelse i det kreative byrum Musicon. Her vil der være rig mulighed for at prøve at ”bygge-en-cigaret', tip en 13', vinde præmier og mange flere spændende og lærerige aktiviteter.

Hos Røgfrit Roskilde håber man, at de forskellige aktiviteter i uge 35 kan sætte fokus på rygning og dets risici, men også samtidig skabe noget opmærksomhed omkring det lokale initiativ Alle Tiders Røgfrit Roskilde, som er et samarbejde mellem civilsamfundet og Roskilde Kommune. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kampen for et røgfrit Roskilde Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger