Miljøminister Lea Wermelin vil sætte stop for flere miljøbelastende havbrug. Foto Keld Navntoft Miljøministeriet
Miljøminister Lea Wermelin vil sætte stop for flere miljøbelastende havbrug. Foto Keld Navntoft Miljøministeriet
27.08.2019 kl. 11.00

Miljøministeren sætter stop for flere havbrug

Bekymring over tilstanden i vandmiljøet får miljøminister Lea Wermelin (S) til at bremse udvidelser af havbrugssektoren. I stedet skal der satses på en bæredygtig udvikling af den danske akvakultursektor.

Danmark har nået grænsen for, hvor mange fisk der kan opdrættes på havet, uden det risikerer at gå ud over miljøet. 

Det er budskabet fra miljøminister Lea Wermelin (S), som nu siger stop for udvidelser af havbrugssektoren.

– Jeg er bekymret over tilstanden i vores vandmiljø, og jeg ser ikke for mig, at vi får flere eller større havbrug i Danmark på nuværende tidspunkt. Vi skal være et grønt foregangsland, også når det gælder fiskeopdræt, og derfor skal vi satse på en bæredygtig udvikling af akvakultursektoren, siger Lea Wermelin.

Miljøministeren har besluttet ikke at udstede den bekendtgørelse, som skulle have udmøntet loven om kompenserende marine virkemidler og ønsker helt at fjerne bestemmelserne herom fra loven.

LÆS OGSÅ Skive får kæmpe energitilskud til verdensnyhed

Ansøgninger om havbrugsproduktion vil fortsat skulle behandles efter gældende regler, det vil sige uden mulighed for brug af kompenserende marine virkemidler. Det vil i praksis betyde, at den samlede havbrugsproduktion får svært ved at vokse.

– Jeg ser et potentiale i at satse på de mest miljøvenlige salt- og ferskvandsdambrug på land, men det skal selvfølgelig ske i overensstemmelse med miljølovgivningen. Vandmiljøet har trænge kår flere steder, men med den rigtige teknologi kan der produceres flere fisk med mindre miljøbelastning. Det er den vej, vi skal gå, i stedet for at udvide havbrug med risiko for vandmiljøet, siger Lea Wermelin.

Fantastisk nyhed

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding er glad for den beslutning.

– Det er en fantastisk nyhed for vores havnatur, som er under voldsomt pres. Havet gisper efter luft – og forureningen fra både landbrug og havbrug har i årevis været alt for massiv. Derfor er jeg meget glad for, at miljøministeren nu sætter en stopper for nye havbrug og udvidelser af de eksisterende,” siger hun i en skriftlig kommentar. tkn@kl.dk

LÆS OGSÅ Borgmester: Der er brug for nye muligheder for at fange østers

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Miljøministeren sætter stop for flere havbrug Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger