Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.08.2019 kl. 08.17

Pensionsalderen nærmer sig for 45.000 kommunalt ansatte

Inden for de næste fem år kan 45.000 kommunalt ansatte gå på pension, viser analyse. Det vil øge behovet for arbejdskraft, mener formand for KL's Løn- og personaleudvalg.

13 procent af de ansatte i landets kommuner har rundet de 60 år. Det betyder, at 45.000 kommunalt ansatte når pensionsalderen inden for de næste fem år. I 2010 var det blot 7,8 procent, der var over 60 år gamle.

Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum.

Udviklingen kan presse velfærdsområdet i forhold til rekruttering og kalder til handling, siger MIchael Ziegler (K), der er formand for KL's Løn- og personaleudvalg.

– Vi går en tid i møde, hvor især det markant stigende antal ældre vil øge behovet for arbejdskraft i kommunerne. I det lys er det vigtigere end nogensinde, at vi i kommunerne værdsætter og italesætter de værdifulde erfaringer og kompetencer, som vores seniormedarbejdere har oparbejdet gennem et langt arbejdsliv, og som er helt afgørende for vores arbejdsmarked og for at kunne levere vores ydelser til borgerne, siger Michael Ziegler, der også er borgmester i Høje-Taastrup Kommune.

LÆS OGSÅ Endnu to kommuner på vej med røgfri arbejdstid

Andelen af +60-årige i kommunerne er højst blandt administrations- og it-personale (17,8 procent). Dernæst følger social- og sundhedspersonalet. Her er andelen mere end fordoblet siden 2010 til 13,8 procent.

Hos FOA, der organiserer netop social- og sundhedspersonalet, siger formand Mona Striib, at der især skal kigges på arbejdsmiljøet for at få hendes medlemmer til at blive længere i arbejde.

– Vi har muligheder, men velfærdssamfundet er nødt til at stille noget bedre økonomi til rådighed for kommunerne, så man kan ansætte på ordentlige ansættelsesvilkår og få langt flere på fuldtid, så arbejdsopgaverne hænger sammen. Det giver et bedre arbejdsmiljø, mindre sygefravær, større arbejdsglæde og derved mere lyst til at blive hængende flere år, siger Mona Striib.

Her kan du læse hele Momentum-analysen. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Pensionsalderen nærmer sig for 45.000 kommunalt ansatte Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger