KL og S-regeringen før det første møde i økonomiforhandlingerne går i gang. August 2019. Foto: KL
KL og S-regeringen før det første møde i økonomiforhandlingerne går i gang. August 2019. Foto: KL
23.08.2019 kl. 12.36

Økonomiforhandlinger: KL melder om opbakning fra baglandet

KL's repræsentantskab bakkede op om de tre krav, som KL har præsenteret regeringen for i økonomiforhandlingerne.

Der er baglands-opbakning til KL's linje i forhandlingerne om kommunernes økonomi næste år. Det konkluderer KL i en pressemeddelelse, efter KL's repræsentantskab har holdt møde med KL's bestyrelse for at tale om økonomiforhandlingerne, der startede onsdag eftermiddag.

KL's repræsentantskab er sammensat af landets 98 borgmester og derudover 60 byrådsmedlemmer. 

Efter repræsentantskabsmødet gjorde KL-formand Jacob Bundsgaard (S) status over det første møde i forhandlingerne.

– Vi havde et godt første forhandlingsmøde, hvor vi fik følt hinanden an. Det foregik uden den store teatertorden, men vi ved, at vi står over for krævende forhandlinger. Den nye regering har skabt store forventninger hos borgerne under valgkampen og givet løfter om en ny politisk linje, der holder hånden under velfærden. Opgaven bliver, at forventninger og penge passer sammen i sidste ende, siger Jacob Bundsgaard.

LÆS OGSÅ 21 kommuner får tilskud til at sætte skatten ned

De tre krav, som KL har fremlagt, er et løft af servicerammen, et løft af anlægsrammen og en videreførsel af finansieringstilskuddet. Løftet af servicerammen skal bruges til at finansiere stigende udgifter til flere børn og ældre, ligesom flere kommuner oplever problemer med at finde penge til at betale for stigende udgifter på det specialiserede socialområde.

– Vi hører samstemmende fra landets kommuner, at der er store udfordringer med at holde økonomien på socialområdet. Derfor er det nødvendigt, at regeringen anerkender det store udgiftspres på området – og hjælper os. Der skal tilføres flere penge til kommunerne for at stoppe den uholdbare situation, at kommunerne må blive ved med at skære på andre områder for at kunne følge med på dette område, siger KL's næstformand, Martin Damm (V).

Deltagerne på repræsentantskabsmødet, som er lukket for offentligheden, var ifølge KL's pressemeddelelse optagede af spørgsmålet om en reform af udligningssystemet.

Udligning var da også et emne, som KL tog med til forhandlingsbordet i finansministeriet, forklarer Martin Damm.

LÆS OGSÅ Sociale investeringer er ikke en gratis omgang

– KL har gentagne gange opfordret Folketinget til at finde en løsning på udligningsproblemet. Og den opfordring gentog vi med store bogstaver på sættemødet. Samtidig gjorde vi det også helt klart, at så længe der ikke er gennemført en udligningsreform, så er det afgørende, at finansieringstilskuddet videreføres, så vi kan sikre, at kommuner i hele landet kan få økonomien til at hænge sammen, siger Martin Damm.

Forhandlingerne fortsætter i Finansministeriet i næste uge. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Økonomiforhandlinger: KL melder om opbakning fra baglandet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger