Radon er et radioaktivt stof, som kan forårsage lungecancer ved længere tids påvirkning. Foto: Colourbox
Radon er et radioaktivt stof, som kan forårsage lungecancer ved længere tids påvirkning. Foto: Colourbox
23.08.2019 kl. 08.03

For meget radon i kommunale bygninger

I en række kommunale bygninger i Ringsted Kommune er der målt for høje værdier af det kræftfremkaldende stof radon.

I en række kommunale bygninger i Ringsted Kommune er der målt så høje værdier af den kræftfremkaldende gasart radon, at det kræver handling. Det skriver sn.dk.

Der er tale om i alt 19 kommunale bygninger, hvor der er målt så høje koncentrationer, at det ifølge Trafik-, bygge- og boligstyrelsen kræver, at der bliver iværksat effektive foranstaltninger.

Blandt de 19 kommunale bygninger er blandt andet det psykiatriske behandlingshjem for børn, Nebs Møllegård i Jystrup. Her er der i opholdsstuen målt mere end fem gange grænseværdien.

Ifølge sn.dk er der foretaget 454 målinger i vinterhalvåret, hvoraf de 19 af dem er så høje, at de kræver handling.

LÆS OGSÅ Flere kan søge corona-pulje til velfærdsbyggeri

Per Flor (S), der er formand for plan- og boligudvalget, er ikke overrasket over målinger, da han i forvejen godt vidste, at der siver meget radon op fra undergrunden under Ringsted.

Nu skal kommunen så undersøge, hvilke tiltag der skal iværksættes. Nogle steder kan man sænke radonkoncentrationen ved at lufte bedre ud, mens man andre steder kan blive nødt til at tætne revner i bygningernes fundament eller installere ventilationssystemer i bygningerne, hvilket kan være en bekostelig affære.

Radon er en hyppig årsag til lungekræft. Jo længere tid, man opholder sig i et rum med en høj koncentration af radon, jo større er risikoen for, at man bliver syg af det.

Emneord
Miljø, Teknik, Byggeri

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: For meget radon i kommunale bygninger Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger