Udgiftspresset vokser sammen med forventningspresset Foto: Colourbox
Udgiftspresset vokser sammen med forventningspresset Foto: Colourbox
21.08.2019 kl. 10.00

Tværkommunale samarbejder vil vokse

Udgiftspresset og forventningsgabet bliver så stort, at kommunerne bliver nødt til at arbejde mere sammen, siger Lisbeth Knudsen, chefredaktør på mandag Morgen.
tekst Tom Ekeroth

Det tværkommunale samarbejde kommer til at vokse betydeligt, det bliver en nødvendighed. Det var en konklusionerne i et oplæg fra Mandag Morgens chefredaktør Lisbeth Knudsen på et møde i KKR Hovedstaden om fremtidens tværkommunale samarbejder.

– Udgiftspresset bliver større på grund af ældre og flere børn, men der sker også noget andet. Borgernes forventninger til, hvad kommunen kan løse og hvad kommunen har penge til, bliver så stort, at de hårde prioriteringer, der skal foretages hver eneste dag, trænger sig endnu mere på i de kommende år. Forventningsgabet bliver større og større, sagde Lisbeth Knudsen.

Opfattelsen af kommunal service vil ændre sig, og der komer til at ske betydelige ændringer, som skaber et pres på kommunerne for at samarbejde og udvikle. Samtidig er tilliden til politikerne – også lokalpolitikerne –  dalende. Tillidsdagsorden og forventningspresset gør, at kommunerne er nødt til at arbejde mere sammen, finde flere tværgående løsninger på ting, som man ellers synes, at man kunne have fundet tidligere, mener Lisbeth Knudsen.

– Forventningspresset kommer af noget, som I ikke har styr på: Den adfærd, vi har som mennesker, forandrer sig. Tidligere havde vi en sammenhængskraft, en accept af institutionerne, rammer og politiske beslutninger, som ikke er der mere. Vi har flyttet os fra at være samfundsborgere til at være samfundsforbrugere. Forbrugere af det offentlige system på samme måde som vi er forbrugere af det sted, vi handler, sagde hun.

LÆS OGSÅ Kommunerne får skattesmæk på 126 millioner

Det ændrer på, hvordan folk opfatter kommunen, og hvordan folk opfatter kommunalpolitikere:

Det bliver vigtigt for jer som kommunalpolitikere at adressere at få folk til at blive mere medborgere. En ny velfærdstænkning bliver nødvendig fordi udgiftspresset bliver så stort, at vi er nødt til at finde nogle flere løsninger sammen – borgerne og kommunen, sagde Mandag Morgens chefredaktør. tek@kl.dk 

Emneord
KKR, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tværkommunale samarbejder vil vokse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger