Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.08.2019 kl. 11.05

Kommuner varsler store besparelser før budgetlægning

Flere kommuner melder op til økonomiforhandlingernes start om massive sparekrav, med mindre de får flere penge til at løse opgaverne.

Efter at sommerferien er slut, og økonomiforhandlingerne er programsat, er kommunernes budgetproces for alvor skudt i gang. Og i flere kommuner på tværs af landet varsles der markante sparekrav.

I Haderslev Kommune skal politikerne finde 60 millioner kroner, hvis kassebeholdningen skal undgå at gå i minus. Sparekravet er opstået, dels fordi kommunen har iværksat investeringer og udviklingstiltag, som skal give en fremtidig økonomisk gevinst, dels fordi udgifterne til voksen- og socialområdet og børn- og ældreområderne er steget uventet meget.

På Fyn kigger Faaborg-Midtfyn Kommune også på store besparelser. Der er fremlagt for mere end 50 millioner kroner, ligesom der er er effektiviseringsforslag for otte millioner kroner. Politikerne i kommunen ved endnu ikke, hvor mange af de besparelser, der skal effektueres. Det afhænger af resultatet af økonomiforhandlingerne mellem KL og regeringen. Hans Stavnsager (S), der er borgmester i kommunen, har tidligere fortalt, at kommunen i bedste fald kan "nøjes" med at barbere 30 millioner kroner af budgettet.

I Stevns Kommune vil de løbe ind i et underskud på 35 millioner kroner, hvis det nuværende serviceniveau fastholdes. Det vil sige, at underskuddet enten skal finansieres af kassebeholdningen eller med en skattestigning. Alternativt skal der findes besparelser for at undgå underskud på næste års budget.

LÆS OGSÅ Kommuner rammer budgetter på rekordtid - men skatten stiger

Også i hovedstaden er der hul i kommunekassen. Københavns Kommune har lagt op til, at der på socialområdet skal spares 84 millioner kroner. Det vil betyde forringelser af serviceniveauet for kommunens handicappede. På teknik- og miljøområdet mangler der 37,5 millioner kroner. Det kan løses med effektiviseringer, har en konsulentrapport fundet frem til. Men effektiviseringerne vil koste op mod 60 medarbejdere jobbet. jki@kl.dk 

I en tidligere version af denne artikel optrådte også Halsnæs Kommune. Men oplysningerne om kommunens varslede besparelser var ikke korrekte. Danske Kommuner beklager fejlen.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner varsler store besparelser før budgetlægning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger