Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
19.08.2019 kl. 11.50

Røde partier vil skrotte skolers præmiepulje

SF vil afskaffe den såkaldte skolepulje, som partiets ordfører kalder for "et dårligt lotteri". SF får opbakning fra R, EL og Alt.

Skolepuljen, som giver millionbeløb til udvalgte skoler, der løfter fagligt svage elever, skal nedlægges. Det mener SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, ifølge Politiken Skoleliv.

Han kalder skolepuljen for "dårligt lotteri".

– Enkelte elever og lærere står med hele ansvaret for, om skolen får en millionbonus. Og så er det endda tilfældigt, hvilke skoler der har fået penge fra puljen, siger Jacob Mark.

Skolepuljen blev lanceret af den tidligere regering, som i april 2017 afsatte 500 millioner kroner, der over tre år skulle fordeles til godt 100 folkeskoler, hvor elevernes karakterer i dansk og matematik var ringe. Pengene kommer til udbetaling, hvis skolerne løfter elevernes gennemsnitlige faglige niveau.

LÆS OGSÅ Kampen om de klogeste
FOR ABONNENTER

Det gjorde 63 skoler i 2018, som var det første år, hvor der kom bonusser til udbetaling. De 63 skoler fik i alt 84,5 millioner kroner for at nedbringe antallet af elever, der fik under karakteren 4 i afgangsprøverne i dansk og matematik.

Det fik daværende undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at kalde skolepuljen en succes.

– Jeg er meget glad for, at så mange skoler og elever er lykkedes med at løfte det faglige niveau. Det er en stor succes for de mange børn, der nu forlader folkeskolen bedre rustet til livet, sagde Merete Riisager i 2018.

I en midtvejsevaluering af skolepuljen konkluderede forskere fra TrygFondens Børneforskningscenter, at bonusordningen så ud til at virke. De fandt frem til, at 20 procent af de 104 skoler rent faktisk løftede elevernes faglige niveau som en følge af de initiativer, de satte i værk på grund af skolepuljen. 

LÆS OGSÅ Lærerne i Kalundborg skal undervise mere

Evalueringen viste dog også, at der var et stort element af tilfældighed. Hele 40 procent af skolerne "opnåede præmien som følge af tilfældige udsving i karakterne mellem årgange af elever," skrev forskerne i rapporten.

Det er blandt andet den relativt store tilfældighed, som gør, at SF og Jacob Mark vil af med skolepuljen. Og SF er ikke det eneste parti i rød blok, som helst ser skolepuljen nedlagt. Ifølge Politiken Skoleliv bakker undervisningsordførerne fra Radikale, Enhedslisten og Alternativet op om SF's forslag. jki@kl.dk

Emneord
Skoler, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Røde partier vil skrotte skolers præmiepenge Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger