Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
01.01.0001

Førtidspensioner mere end fordoblet på fem år

Siden 2014 er antallet af førtidspensioner blevet fordoblet, og det nærmer sig snart niveauet fra før reformen i 2013.

På fem år har kommunerne mere end fordoblet antallet af borgere, som får tildelt førtidspension.

Det skriver Altinget, der har beregnet det på nye tal fra Jobindsats.dk der viser, at niveauet for tildeling af førtidspension nærmer sig situationen umiddelbart inden, Mette Frederiksens reform af ordningen trådte i kraft i 2013.

I 2014 blev der kun tildelt omkring 6.000 førtidspensioner, hvor der fire år efter i 2018 blev givet næsten 13.000.

Kommunerne taber på det

Når antallet af førtidspensionister stiger, så har det store konsekvenser for kommunerne. Specielt de kommuner med mange førtidspensionister står med en heftigt voksende regning.

LÆS OGSÅ Regeringen udskyder budgetlov og velfærdslov

Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), udtrykte tidligere i år i et brev til KL, at flere kommunale budgetter ville skride på grund af det stigende antal førtidspensioner.

Han giver blandt andet reformen af førtidspensionssystemet og tilbagetrækningsreformen skylden. Tilbagetrækningsreformen, der hævede pensionsalderen med to år fra 65 til 67 år, har den konsekvens, at der også bliver givet førtidspension i to år mere.

Lavpunktet skyldes reform

I 2014 nåede antallet af førtidspensioner et lavpunkt. Men det skal tages med det forbehold, at den daværende SRSF-regering med Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister i 2012 vedtog en reform af førtidspensionssystemet.

Det betød at man fra 1. januar 2013, skulle igennem et ressourceforløb med henblik på at fastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet, før man kan få tildelt en førtidspension.

LÆS OGSÅ Venstre kræver skattesmækket fjernet fra udligningsreformen

Ressourceforløbene har en makslængde på fem år, og da de trådte i kraft i 2013, bliver flere af dem afsluttet nu her og ender med en førtidspension. frov@kl.dk 

Emneord
Velfærd, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Førtidspensioner mere end fordoblet på fem år Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger