Kulturdebat.Samarbejdet 6-byerne vil sætte kulturpolitikken på dagsordenen på Kulturmødet på Mors, der løber af stablen i næste uge. Foto Kulturmødet Mors
Kulturdebat.Samarbejdet 6-byerne vil sætte kulturpolitikken på dagsordenen på Kulturmødet på Mors, der løber af stablen i næste uge. Foto Kulturmødet Mors
13.08.2019 kl. 16.00

De seks største byer: Kultur er ikke flødeskum men en del af fundamentet

Kunst og kultur er vigtigt, men bliver nedprioriteret, når de kommunale budgetter skal lægges. De seks største byer vil have kulturpolitikken højere op på dagsordenen. De rejser debatten på Kulturmødet på Mors.

Blandt politikere fra landets seks største byer er der bred enighed om, at kunst og kultur spiller en afgørende rolle for en positiv udvikling af kommunerne samt for sammenhængskraften i samfundet generelt.

København, Aarhus, Esbjerg, Odense, Aalborg og Randers vil arbejde sammen om at få kunst og kultur højere op på den nationale dagsorden. Byerne rejser emnet i regi af 6-byerne, som deres formaliserede samarbejde hedder. De tager hul på debatten 23. august på Kulturmødet Mors.

Kunst og kultur bliver ofte omtalt og opfattet som flødeskum - og står selvsagt svagt overfor ældrepleje og børneinstitutioner, når der skal prioriteres i de kommunale budgetter.

Den opfattelse ønsker 6-byerne at nuancere.

LÆS OGSÅ Kradser gæld hjem med Mobilepay

Varieret debat

Derfor vil 6-byerne benytte Kulturmødet Mors til at arrangere en debat om det helt særlige, som kunst og kultur kan - også når det gælder store samfundsspørgsmål som byudvikling, klimaudfordringer og dannelse af børn og unge.

Sammen med direktør for Aarhus Teater, Allan Aagaard, sætter rådmand i Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad (R), samt formand for Kultur & Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, May-Britt Andrea Andersen (K), fokus på de positive effekter, som samarbejdet mellem kultur og erhvervsliv skaber for byer som for eksempel Esbjerg og Aarhus.

 – Jeg glæder mig rigtig meget til debatten. Kulturen og dens betydning for vores samfund er enormt vigtig. I Aarhus har vi udvidet kulturbegrebet - det handler ikke kun om kunst. Kultur fungerer som driver i stort set alt, hvad vi foretager os - byudvikling, erhverv, sammenhængskraft og så videre. Lige nu står FNs Verdensmål højt på Aarhus' dagsorden, og netop her spiller kulturen en stor rolle i formidlingen af målene, siger Rabih Azad-Ahmad.

Kunst og klima

Kultur- og Fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (A), undersøger sammen med forfatter Charlotte Weitze kunstens potentialer i formidlingen af de klimaudfordringer, som Danmark og resten af verden står overfor. Kan kunsten noget, som forskningen ikke formår, når det drejer sig om at skabe forandring?

LÆS OGSÅ Kulturen får stor hjælpepakke i Aalborg

– Jeg ser frem til at udforske kulturens potentiale sammen med en masse kulturaktører og helt almindelige borgere på Mors. Kulturen har en unik evne til at forandre den måde, vi tænker og lever på. Blandt andet derfor er den et enormt vigtigt værktøj til at imødegå de store udfordringer, vi som samfund står over for, siger Franciska Rosenkilde.

Afslutningsvis runder de to kulturrådmænd Jane Jegind (V) og Mads Duedahl (V)fra henholdsvis Odense og Aalborg Kommune debatten af med et kig på samarbejdet mellem kulturområdet og den åbne skole, som har kørt siden skolereformen i 2014. I selskab med Leon Sebbelin (R), formand for KL's Kultur-, Erhverv- og Planudvalg, ser politikerne på de erfaringer og resultater, der er opnået. Har samarbejdet mellem kultur og den åbne skole medført lige vilkår for børn og unges møde med kunst og kultur? Eller er det et storbyfænomen?

 – Det glæder mig at KL's Kultur-, Erhverv- og Planudvalg sætter fokus på hvordan kunst og kultur bliver en del af skoledagen. I Odense arbejder skolerne og kulturinstitutionerne allerede tæt sammen om at skabe kulturtilbud til den åbne skole. Det er afgørende, at vi giver vores børn og unge mulighed for at blive kulturvante, for det styrker dem i deres møde med omverdenen. Jeg ser frem til en god debat, siger Jane Jegind.

Samlet vil debatterne give tre forskellige bud på den værdi, som kunst og kultur giver til den enkelte og til samfundet - det er langt fra flødeskum, men en del af fundamentet for det gode liv. tkn@kl.dk

LÆS OGSÅ Nedrykning fra Superliga koster kommune millionbeløb

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: De seks største byer: Kultur er ikke flødeskum men en del af fundamentet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger