Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
08.08.2019 kl. 11.00

Aabenraa tabte sag om problemfamilie

Aabenraa og Mariagerfjord kommuner har siden 2015 ligget i strid om hvem der skulle betale for en familie, hvor børnene måtte anbringes. Aabenraa fik medhold to gange, men tabte i landsretten.
tekst Tom Ekeroth

Det blev dyrt for Aabenraa Kommune, da en familie med svære sociale problemer for  fem år siden flyttede til kommunen. Familien kom fra  Mariagerfjord Kommune.

Aabenraa har nemlig tabt en sag i landsretten om, hvor det økonomiske ansvar skal placeres, og det betyder et tab på 3,6 mio  kr. Det skriver JydskeVestkysten.

Familiens problemer var så store, at det var nødvendigt at anbringe børnene udenfor hjemmet. Aabenraa Kommune mener, at det allerede forud for flytningen fra Mariagerfjord Kommune var åbenbart, at familien havde brug for massive foranstaltninger.  

Derfor sendte Aabenraa Kommune en anmodning til Mariagerfjord Kommune om at betale for anbringelsen.  Det afviste Mariager-fjord Kommune, og sagen gik videre til Ankestyrelsen, der gav Aabenraa Kommune medhold.

LÆS OGSÅ Nyt regeringsforslag: Det skal være lettere for kommuner at adoptere

Men Mariagerfjord Kommune ville stadig ikke betale og anlagde derfor en civil retssag mod Aabenraa ved byretten i Sønderborg. Denne sag vandt Aabenraa Kommune også.

Derfor ankede Mariager-fjord sagen til Vestre Landsret, og her var det så pludselig Aabenraa Kommune, der blev dømt til at betale.

Eksport af familier

Aabenraa ønskede at få sagen afprøvet ved Højesteret, men det kræver, at man får en såkaldt 3. instans bevilling hos Procesbevillingsnævnet, og det har kommunen nu fået afslag på.

Nævnet mener nemlig ikke, at sagen er principiel nok til at komme i Højesteret.

Kirsten Nørgård Christensen (V), der er formand for kommunens børne-og uddannelsesudvalg, er dog lodret uenig.

–Det her betyder jo, at kommuner bare kan eksportere deres familier til andre kommuner fremfor at betale for de indgreb, der er nødvendige, siger hun til JydskeVestkysten.

I børne-og uddannelsesudvalget har medlemmerne undret sig over landsrettens afgørelse, og direktør for børn og skole, Chriss Meilandt-Poulsen, er enig.

-Det er mærkeligt, at man afsiger en dom, der går imod Ankestyrelsen, som normalt er den, der afgør den slags, siger han.

Udvalget vil nu bede kommunens jurister om at se på sagen.

–Vi vil undersøge, om vi skal gå videre til  KL. For os at se er det jo en principiel sag for alle kommuner, siger Kirsten Nørgård Christensen. tek@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aabenraa tabte sag om problemfamilie Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger