Højer Sluse er fra 1861. Tre stisløjfer går forbi sammen med selve Marskstien.  Foto:Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
Højer Sluse er fra 1861. Tre stisløjfer går forbi sammen med selve Marskstien. Foto:Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
06.08.2019 kl. 10.30

Nu åbner porten til Danmarks største marskområde

Når formidlingsstationen ved Højer Mølle indvies den 16. august, får gæster et optimalt udgangspunkt for at opleve Tøndermarsken. På dagen vil der være taler, lokal mad og mulighed for en guidet gåtur på den nyanlagte Marsksti. Indvielsen er et led i Tøndermarsk Initiativet.
tekst Tom Ekeroth

I Højer Mølles to tidligere kornmagasiner, "Store Spiker" og "Lille Spiker", klippes snoren til nye udstillinger, der fortæller om områdets unikke fugleliv og natur, grænsehistorien, lokal byggeskik og menneskenes kamp med og mod vandet. Samme dag er der mulighed for at vandre på to nye stisløjfer på Marskstien.

Ved åbningen taler ved borgmester Henrik Frandsen (V), direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen,  filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk,  direktør i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Henrik Tvarnø, direktør i Museum Sønderjylland, Henrik Harnow, og formand for Nationalpark Vadehavet, Janne Liburd.

Marskstien åbner

Samtidig indvies Marskstien - en 54 km lang vandresti - som bringer dig gennem Danmarks største marskområde. Ruten går også gennem byer som Tønder, Møgeltønder, Rudbøl og Højer og forbi seværdigheder som Schackenborg Slot, Højer Mølle og Lægan pumpestation. Med Marskstien kan besøgende nu lettere finde vej i det store område og komme ud i hjørner, der før virkede utilgængelige, med respekt for det rige fugleliv, der er et af Tøndermarskens kendetegn.

 Sort sol-fænomenet tiltrækker mange turister til Tøndermarsken. Det har gennem flere år været hovedattraktionen i marsken, og har man én gang set de tusinde stære male solen sort, glemmer man det aldrig. Men det er i høj grad hverdagen i Tøndermarsken, der gør området unikt. Vejret gør oplevelsen forskellig fra dag til dag, og som de lokale siger:

LÆS OGSÅ 15 kommuner og fondsmillioner skal løfte Hærvejen til international særklasse

"Vores vigtigste seværdighed er himlen."

På en vandretur gennem det åbne landskab, langs de mange kanaler med får til alle sider og gæs i luften, ved man, hvad de lokale mener.

Landskabet er formet af menneskers liv med og mod vandet. Dette levende kulturlandskab rummer et enestående fugleliv med områder af særlig international værdi. Dele af området indgår i Nationalpark Vadehavet, der har status som UNESCO Verdensarv.

Marskstien er et resultat af samarbejde mellem mange forskellige grupper i samfundet og er i høj grad forankret lokalt. Mange har har deltaget i lokale sti-lag eller har sendt forslag ind via Facebook, en app eller mails. På den måde er ruten blevet testet og forbedret. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Glemte kæmper i knæ: Kommuner skal finde penge til populær kunstattraktion

Fakta

Tøndermarsk Initiativet er et samarbejde mellem Foreningen Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, Nordea-fonden og Tønder Kommune om at udvikle Tøndermarsken, så området bliver endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i.

Over fem år bidrager parterne tilsammen med ca. 250 mio. kr. til udviklingen.

Initiativet er Danmarks største samlede projekt til udvikling af ét område.

 

Emneord
Fritid, Kultur, Turisme

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nu åbner porten til Danmarks største marskområde Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger